Política

Arxiven la causa contra el mosso que va atropellar un jove en les protestes postsentència del 2019

La resolució no es ferma i es pot presentar un recurs d’apel·lació els pròxims dies

El Jutjat número 1 de Tarragona ha arxivat provisionalment la causa contra l’agent dels Mossos d’Esquadra que conduïa la unitat ARRO (antiavalots) que va atropellar un jove de 17 anys durant els aldarulls de 2019 a la ciutat. La sentència descarta que la conducta dels policies fos dolosa perquè els peritatges han demostrat “la falta de visibilitat” del vehicle, “l’escassa velocitat” a la qual anava i que la víctima estava darrere d’un contenidor. La resolució assegura que no hi havia possibilitat “d’evitar” l’atropellament perquè va ser l’impacte d’un altre vehicle dels antiavalots amb una altre contenidor que va desplaçar el primer. El tribunal dona cinc dies per presentar un recurs de reforma o apel·lació.

Els fets es van produir la nit del 17 d’octubre, durant les protestes contra la sentència del judici del procés. La causa es va obrir aquell mateix mes, però per sentència del Tribunal Constitucional (l’abril del 2022) va estimar el recurs d’empara i va anul·lar el sobreseïment i els recursos de reforma i apel·lació que també s’havien resolt més tard.

El 26 d’abril de l’any passat es reobria la causa i es va prendre declaració i es va fer un reconeixement mèdic forense a la víctima de l’atropellament, que tenia 17 anys en el moment dels fets. També es va requerir als Mossos d’Esquadra una còpia de l’assegurança del vehicle implicat en els fets i es va citar a declarar els agents investigats.

Segons les diligències practicades, no existeix culpa penal en la conducta dels agents. La versió policial coincideix de forma verídica sobre com van ocórrer els fets i la sentència, a la qual ha tingut accés l’ACN, considera corroborat aquest fet amb les imatges i l’informe policial.

Els agents defensen que la intervenció tenia l’objectiu de dissuadir els manifestants enmig d’un context de “gran violència”. L’informe tècnic dels Mossos d’Esquadra apunta que el conductor de la furgoneta policial no va poder evitar l’atropellament i que va respondre a les ordres del seu superior. Els manifestants van desplaçar un contenidor al mig del carrer i arran d’aquest fet, la furgoneta va xocar-hi. El denunciant va quedar darrere d’un d’aquests elements sense que el conductor del vehicle s’adonés de la seva presència.

La sentència descarta la culpa del conductor i la resta d’agents que van intervenir en l’actuació. La víctima, que era menor d’edat en el moment dels fets, va necessitar 40 dies per recuperar-se de les lesions, tres dels quals amb ingrés hospitalari.

El sindicat SAP-FEPOL ha celebrat l’arxivament de la causa judicial, la qual lamenten que, a més d’investigar un efectiu policial, es va “utilitzar” per part de diferents associacions per “desprestigiar” el cos dels Mossos d’Esquadra acusant les unitats d’ordre públic d’actuar de manera desproporcionada, tot i que “quedar acreditat el context de gran violència dels manifestants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona