Política

En directe

Congrés dels Diputats

El ple valida les mesures contra la inflació amb l’abstenció del PP

El decret inclou la supressió de l’IVA per als aliments de primera necessitat, l’ajut de 200 euros per a les famílies i la rebaixa del preu del transport públic, entre altres

Seguiu el ple en directe al digital

El ple del Congrés dels Diputats aprova aquest dimarts el decret llei amb les últimes mesures del govern espanyol per lluitar contra l’augment de la inflació provocat per la guerra a Ucraïna.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha estat l’encarregat de defensar aquest reial decret llei, que serà votat a primera hora d’aquesta tarda. El decret tindrà previsiblement el suport dels socis parlamentaris habituals i les abstencions confirmades per PP i Ciutadans.

Podeu seguir la sessió en directe al digital.

El decret inclou mesures ja en vigor com la supressió de l’IVA per als aliments de primera necessitat (pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates, cereals) i la rebaixa de l’IVA del 10 % al 5 % per a olis i pasta.

També contempla un xec de 200 euros per a llars amb rendes anuals de fins a 27.000 euros, la gratuïtat el 2023 dels trens de Rodalies i mitja distància, la rebaixa del 30 % del transport públic urbà i interurbà si les comunitats autònomes i municipis el complementen fins al 50 %, la pròrroga per sis mesos de la rebaixa dels impostos de l’electricitat i el gas, o la congelació del preu de la bombona de butà, entre altres mesures.

El PP concorda amb la rebaixa de l’IVA als aliments perquè era una mesura inclosa en les seves proposta contra la inflació, però ha anunciat que no hi votarà a favor perquè el decret no inclou la carn, el peix i les conserves.

Cs també s’abstindrà i Vox encara no ha confirmat el sentit del seu vot. No obstant això, el portaveu del partit ultradretà, Iván Espinosa de los Monteros, ha apuntat que no s’oposarà a un decret que abaixa els impostos, però tampoc hi votarà a favor perquè considera que són mesures “que arriben tard i malament”.

El PNB, PDeCAT, Més País i Compromís ja han anunciat que votaran a favor del decret, tot i que les dues últimes formacions han criticat la part del decret que “relaxa les condicions ambientals per a la implantació de renovables”. De la seva banda, el PDeCAT demanarà que es tramiti com a projecte de llei.

EH Bildu no ha donat a conèixer el sentit del seu vot, tot i que ha recordat que el decret llei inclou mesures pactades amb ells en el marc dels pressupostos, com mantenir fins a final d’any el límit del 2 % a l’actualització anual del lloguer.

ERC tampoc ha decidit què votarà i continua negociant amb el PSOE. En tot cas, els tretze diputats republicans ja no són determinants amb l’abstenció del PP i Cs.

La CUP preveu votar en contra del decret perquè algunes mesures suposen “un rescat al capital”.

La cambra espanyola també aborda avui la convalidació del decret llei en matèria d’incentius a la contractació laboral. La mesura té el suport de la majoria de socis parlamentaris però el rebuig dels partits de dreta.

PNB, PDeCAT, Més País i Compromís ja han confirmat el seu vot favorable.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixerà aquesta tarda davant del ple en sessió extraordinària per explicar les mesures aprovades per l’executiu per pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la guerra a Ucraïna i donar explicacions del resultat dels últims Consells Europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona