Política

perú

Petro convida els EUA a “ajudar a obrir una taula de diàleg polític” al Perú

El president de Colòmbia ha defensat amb anterioritat l’exmandatari peruà Pedro Castillo

El president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha convidat aquest dimecres els Estats Units a “ajudar a obrir una taula de diàleg polític per a ajudar a la societat peruana a una transició democràtica al Perú” i posar fi a la crisi que travessa el país.

En un missatge publicat en les seves xarxes socials, el cap d’Estat ha compartit un vídeo en el qual es veu a un escamot de militars suposadament arribant a una protesta en Puno fet que el polític colombià ha qüestionat: “a això l’Organització d’Estats Americans (OEA) li diu democràcia?”.

Petro havia sortit amb anterioritat a defensar l’exmandatari peruà Pedro Castillo, cosa que li va valer el rebuig del Congrés peruà per “actes d’intromissió”.

La nova Administració del Perú ha mostrat el seu “profund malestar” per les declaracions de Petro en suport a Castillo, en considerar-les una ingerència “inacceptable” en els assumptes interns del país en una nota diplomàtica que el ministeri de Relacions Exteriors peruà va lliurar a l’ambaixada de Colòmbia.

Colòmbia també va signar un comunicat al costat dels governs de Mèxic, l’Argentina i Bolívia assegurant que Castillo, al qual encara reconeixen com a president, és “víctima d’una antidemocràtica fustigació”, una cosa a la qual el govern peruà va respondre cridant a consultes als seus ambaixadors. En ser preguntat sobre si reconeix Boluarte com a presidenta, Petro ha evitat contestar.

Castillo va ser destituït el passat 7 de desembre pel Congrés, després d’anunciar que tancaria el Legislatiu i governaria per decret, i actualment compleix presó preventiva de 18 mesos per la presumpta comissió del delicte de rebel·lió i conspiració, càrrecs pels quals afronta una eventual condemna a 10 anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia