Política

ERC situa el referèndum en el centre

El congrés dels republicans ratifica l’estratègia i pressiona l’Estat perquè doni resposta al clam de Catalunya, mentre reclama concentrar-hi el suport del sobiranisme

Aragonès va rebre un bany de masses intern després del gir històric sobre la B-40 per poder aprovar el pressupost

“Ha estat un congrés en què ens hem reafirmat en els nostres valors i la nostra estratègia política.” Ras i curt, així resumia ahir la secretària general d’ERC, Marta Rovira, el 129è congrés que es va celebrar a Lleida, el primer de l’època moderna amb el partit a la presidència de la Generalitat, que va aprovar per una amplíssima majoria (632 vots a favor, 14 en blanc i 7 en contra) la nova ponència política. ERC situa en el centre la reivindicació d’un referèndum i la necessitat de debatre’n primer les condicions a Catalunya a partir de l’acord de claredat, en el qual el líder del partit, Oriol Junqueras, va reclamar a tot l’independentisme que concentri els esforços. “No sabem veure altres camins, i no sabem entendre que ningú ens estigui explicant una alternativa”, assenyalava, abans d’aclarir que no era un retret, sinó una “oportunitat” per “reconstruir majories democràtiques” compromeses amb els valors republicans i la independència. Segons ell, aconseguir el referèndum no és una qüestió de temps, sinó de força democràtica, i els que no s’hi afegeixin ara “sols contribueixen a allargar aquests temps i dificultar la consecució dels objectius”.

Qui arribava a Lleida a passar un petit examen intern després d’una setmana en què ERC ha fet un gir històric sobre la ronda nord del Vallès, a fi de fer possibles uns pressupostos que malgrat això encara no tenen la garantia del PSC, era el president Pere Aragonès, i el va superar. Més enllà d’algunes intervencions de militants del territori, amb qui s’ha estat en contacte permanent en els últims dies, que van deixar clar el seu rebuig a la cessió, Aragonès va ser rebut a crits de “president!” i va ser ovacionat llargament pels 1.400 assistents. El també coordinador nacional d’ERC va reivindicar que no abandonen, i que és en moments de crisi com l’actual quan és “més determinant” exercir el lideratge. “No deixem que del problema se’n cuidin uns altres, perquè sabem que probablement continuarà”, va reclamar, sense fer cap esment explícit al canvi de rumb, abans d’apuntar, això sí, la necessitat de disposar d’un pressupost “al més aviat possible”. La ponència política, en tot cas, continua qualificant el Quart Cinturó i l’ampliació de l’aeroport del Prat –en què es referma en la posició contrària– de projectes “anacrònics” i “imposats per l’Estat”.

El referèndum, “la via”

Aragonès, en tot cas, veu ja molt més a prop els comptes del 2023, pels quals demà es reprenen les converses –ahir els rectors de les universitats públiques van voler pressionar en un comunicat perquè s’aprovin–, amb la qual cosa es va conjurar per situar ara la reivindicació d’un referèndum d’autodeterminació “en el centre de l’agenda política”, ja que és “el que uneix” el país. “Cal decidir entre tots quan i com tornem a votar per la independència de Catalunya”, va subratllar. Per això va instar els que el rebutgen a acceptar que la ciutadania catalana “és prou madura”, i és hora d’empoderar-la. “L’Estat no pot tractar-nos permanentment com menors d’edat”, etzibava.

També aquí va posar el focus la secretària general, Marta Rovira, des de Ginebra, que va reivindicar que “la via” cap a la república és el referèndum, i es va conjurar per “articular” el 80% que hi està d’acord a partir de l’acord de claredat que ha proposat el president. “El govern espanyol té l’obligació d’assumir aquesta realitat política, no pot girar més l’esquena a aquesta gran majoria social i política”, reblava. Rovira va reivindicar la taula de negociació oberta, per la qual ERC “és molt criticada, de manera tàctica i molt desgastadora”, i que, lamentava, “d’altres ja ho podien haver fet abans”. “Estem fent confrontació democràtica amb tots els ets i uts”, va voler reivindicar.

Rovira també va llançar el missatge que els republicans no abandonaran “cap ni una” de les seves responsabilitats, i va lamentar que “alguns estan jugant” amb instruments tan cabdals com el pressupost “amb l’únic objectiu de desgastar el president”. “Hi serem, passi el que passi, fins al final”, va advertir. És clar que Rovira també va parlar en clau interna de tot l’independentisme. Ho va fer, primer, en al·lusions velades a Junts quan va denunciar l’excessiu “partidisme i tacticisme” en la política actual, amb “demagògia, negativisme i discursos buits de propostes”, i hi va contraposar “l’actitud estratègica” d’ERC. En aquest sentit, va reclamar la necessitat d’un espai conjunt “de debat honest, sense apriorismes ni tuteles polítiques”, on el moviment pugui desplegar la seva diversitat i pugui configurar un nou acord per fixar el que segons ella ha de ser “l’estratègia d’acumulació de forces” cap a un referèndum pactat. Això sí, la secretària general, acomiadada a crits d’“independència!”, va lamentar en aquest sentit que les últimes mobilitzacions independentistes al carrer, en què ERC ha estat xiulada, “no han tingut un caràcter inclusiu i un esperit obert”, i per això es va conjurar perquè es recuperin.

La secretària general adjunta, Marta Vilalta, va defensar també que el partit ha donat una “lliçó de responsabilitat i de sentit de país” amb la cessió sobre la B-40 per poder tenir comptes. “Les decisions complexes són per als valents”, va proclamar en l’obertura del congrés, quan va recordar que la política “no es mesura amb likes o retuits, i això vol dir prendre decisions complicades”. Vilalta va defensar que la negociació no és rendir-se sinó construir consensos, fet que va contraposar amb els que plantegen la política “com un xantatge permanent”.

Per cert, així com altres partits hi van enviar primeres espases com a cortesia –Albert Batet per Junts, David Cid pels comuns i Dolors Sabaté per la CUP–, la representació del PSC va ser de perfil baix, el secretari de política municipal, Joaquín Fernández Martos.

LA FRASE

Quan no tens un camí per recórrer, a vegades voldries que ningú el tingués, però nosaltres el tenim
Oriol Junqueras
president d’erc

Votació binària i mediació internacional

El congrés va ratificar la ponència política amb algunes esmenes respecte a l’esborrany inicial. Així, es fixa situar en el centre de l’agenda política no tan sols el referèndum, que s’evita citar com l’única via, sinó també “els motius” que duen a voler la independència. Entre les condicions que proposa ERC per a la votació, que mantenen que cal el 55% de sís que la UE va demanar per al referèndum de Montenegro, s’hi afegeix que la resposta ha de ser “de caràcter binari”, i que si després s’obre un procés de negociació de bona fe amb l’Estat, la mediació europea i internacional “és indispensable”. Això sí, també s’assegura que cal recuperar el consens estratègic que va dur a l’octubre del 2017. La ponència també incorpora que es prioritzin els acords polítics en l’àmbit local amb forces sobiranistes i va refermar l’opció d’incloure representants del País Valencià i les Illes en les llistes catalanes al Congrés i el Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona