Política

Justícia planteja una reforma de la llei del ‘només sí és sí’ mentre Igualtat proposa un pla de mesures urgents

Belarra rebutja que es puguin recuperar les penes anteriors a la llei: “El consentiment ha de seguir en el centre del Codi Penal”

Rodríguez defensa la necessitat de fer “algun retoc”

El Ministeri de Justícia ha plantejat recuperar les penes anteriors a la llei del ‘només sí és sí’ quan hi hagi agressió sexual amb violència o intimidació com a fórmula per evitar les rebaixes de condemna a violadors en els casos més greus, segons publica aquest dilluns la Cadena SER. La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha rebutjat la proposta en una piulada a Twitter en què defensa que “el consentiment ha de seguir en el centre del Codi Penal”. “No podem tornar al calvari probatori de demostrar que vam resistir prou o que no havíem begut”, ha dit Belarra. En una entrevista a RNE, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat la necessitat de fer “algun retoc”.

Rodríguez: “Estem treballant tècnicament”

“Estem treballant tècnicament”, ha dit Rodríguez, amb l’objectiu d’evitar els “efectes no desitjats” de la llei del ‘només sí és sí’. “Té efectes que no desitjàvem i que tractarem d’evitar amb aquests ajustos”, ha insistit sense entrar en detall.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que el govern espanyol “corregirà” la norma per “pal·liar els efectes indesitjats” i ha defensat que la proposta del Ministeri de Justícia ho abordà amb “tot el rigor”. Bolaños ha dit que l’executiu treballa amb la base d’aquest document, però també ho farà amb altres que es puguin plantejar. El titular de Presidència ha assegurat que el “consentiment tornarà a estar el centre” en la llei corregida. “No volem ni un retrocés”, ha remarcat.

Igualtat

Fonts del Ministeri d’Igualtat defensen, per contra, que el que cal és impulsar un “pla de mesures urgents” per implementar la norma correctament. “No existeix cap reforma penal de la llei que pugui frenar les revisions, ja que són conseqüència de la incorrecta aplicació del dret transitori i de la mateixa llei”, afirmen.

Des del departament d’Irene Montero argumenten que és “imprescindible frenar qualsevol intent de la dreta per tornar al model anterior, basat en la violència i la intimidació i que exigia a les dones passar per un calvari probatori per poder demostrar les violències sexuals exercides contra elles”.

Igualtat planteja un pla amb deu mesures entre les quals doblar els jutjats exclusius de violència sobre la dona ampliant les seves competències a delictes contra la llibertat sexual, reforçar la fiscalia especialitzada o incloure les víctimes de violència sexual en el servei telefònic d’atenció immediata 24 hores.

Rodríguez ha replicat que el problema no resideix en els instruments i recursos que hi ha per aplicar la llei sinó en la interpretació que s’ha fet jurídicament de la norma per part dels tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona