Política

Illa anuncia un acord per desbloquejar els pressupostos

El govern i el PSC signaran aquesta tarda el pacte, que inclou els compromisos per impulsar “grans infraestructures de país”

El líder socialista avisa que aquest “no és un acord de legislatura”

Junts ofereix a ERC “estabilitat institucional” a canvi de la unitat estratègica de l’independentisme just abans de l’anunci

El govern de Pere Aragonès i el PSC han arribat finalment un acord per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2023.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat el pacte aquest dimecres en una roda de premsa al Parlament. El líder socialista ha explicat que aquesta tarda el signarà amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

L’acord es concreta en dos documents. Un de 26 pàgines que amb les mesures estrictament pressupostàries i un altre de tres pàgines que recull els compromisos per impulsar “grans infraestructures de país” que els socialistes posaven com a condició per pactar, com el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona, la construcció de la Ronda Nord (B-40) o la “modernització” de l’Aeroport de Barcelona-El Prat.

En la seva compareixença per anunciar el pacte, Illa ha reconegut que si el PSC tingués la majoria “aquests no serien els nostres pressupostos”. Però no obstant això, s’ha mostrat “satisfet” amb l’acord.

“Exercici de responsabilitat”

El socialista ha reivindicat que el seu grup ha fet un “exercici de responsabilitat” amb el qual “Catalunya passa de la inèrcia a l’acció”, però no suposa en cap cas que el PSC es converteixi en soci permanent del govern. “No és un acord de legislatura” sinó “un acord pressupostari molt rellevant en un moment molt complex” pel país, ha subratllat.

“Ens hem compromès a donar suport a la tramitació d’aquests pressupostos i aprovar-los. Però res més que això. Continuarem treballant en la construcció d’un govern alternatiu”, ha avisat. Illa ha matisat que aquesta intenció tampoc evitarà que els socialistes catalans puguin arribar a “més acords” amb l’executiu d’ERC.

El primer secretari del PSC ha destacat que “no és habitual que el president de la Generalitat i el líder de l’oposició signin un acord en matèria pressupostària”.

En qualsevol cas, ha afirmat que li preocupa “molt poc” que Aragonès pugui esgotar o no la legislatura però ha afegit que sí que li preocupa que, mentrestant, “governi”. “Li hem donat un instrument perquè governi”, ha indicat.

“L’obsessió que tenia jo mateix i el meu grup parlamentari era no deixar Catalunya sense pressupostos, però volent incidir”, ha assegurat Illa. En tot cas, ha defensat que no ha encarat la negociació amb el govern “amb la calculadora electoral”.

Segons Illa, la negociació ha estat “molt treballada, llarga, en alguns moments difícil” i que el PSC ha estat “a punt d’haver de trencar-la”, segons ha dit.

El consens arriba després que en els últims dies s’han intensificat els contactes entre els equips negociadors de l’executiu i dels socialistes. Les negociacions han culminat la passada nit, després d’una nova jornada de negociacions que va arrencar dimarts al migdia al Palau de la Generalitat, després de la reunió de l’executiu.

Per desbloquejar el pacte ha esta clau la decisió d’ERC i del propi Aragonès d’acceptar la construcció del Quart Cinturó (B-40), una de les principals condicions dels socialistes catalans per desbloquejar els comptes de la Generalitat.

Comissió de seguiment

L’acord estableix la creació d’una comissió per fer seguiment del compliment del pacte, que es reunirà trimestralment o cada vegada que ho demani una de les parts.

Es tracta, segons Illa, d’un principi de “confiança verificable”. “Ens movem pel principi de bona fe”, ha puntualitzat.

Últim intent de refer la unitat

Junts per Catalunya (JxCat) ha fet un intent d’última hora per dissuadir els republicans de pactar amb el PSC davant la imminència d’un possible acord pressupostari.

Abans de l’anunci que Salvador Illa ha fet aquest dimecres al Parlament ha transcendit que el secretari general de JxCat, Jordi Turull, havia enviat dimarts a la nit una carta a Pere Aragonès en la qual oferia el suport del partit als comptes a canvi si l’executiu aposta per recuperar la “unitat estratègica de l’independentisme”.

En l’escrit, Turull planteja que “estem davant una cruïlla: orientar de nou el govern i el Parlament cap a l’acord entre forces independentistes o bé orientar-lo cap a les exigències de partits autonomistes tutelats des de l’Estat”. “I és en moments així que cal prendre decisions transcendents”, subratlla.

L’exconseller represaliat afirma que Junts “pot aportar l’estabilitat institucional que necessita el país si es recupera la unitat estratègica de l’independentisme, es fa front comú a Madrid i es replanteja la taula de diàleg per convertir-la en una negociació bilateral amb l’autodeterminació i l’amnistia com a únics punts de l’agenda, i la garantia imprescindible d’un relator independent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona