Política

La reforma de la llei mordassa es manté viva al Congrés

El text de la ponència queda aprovat per 19 vots a favor i 17 en contra

El projecte continua la tramitació gràcies al vot d’ERC malgrat el desacord amb el PSOE

La reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, també coneguda com la llei mordassa, ha superat aquest dimecres la fase de ponència i, per tant, continuarà la seva tramitació parlamentària al Congrés. El dictamen, però, arribarà a la comissió d’Interior sense que el govern i els seus socis d’investidura hagin assolit un acord sobre els quatre esculls clau del seu articulat. ERC ha votat a favor de la ponència per mantenir oberta la negociació i forçar el PSOE a fer moviments.

Malgrat les diferències entre el PSOE i els socis, el suport dels republicans ha permès que el text deixi enrere l’etapa de ponència i es debati ja en comissió. Ha estat una votació ajustada en la que el text de la ponència ha quedat aprovat pels 19 vots a favor del PSOE, Unides Podem, ERC, PNB i Bildu i 17 en contra –per raons diferents– del PP, Vox, Cs, Junts i EH Bildu. Els republicans han evitat així que la modificació continués aturada al Congrés.

No obstant això, l’informe que surt de la ponència després de cinc anys de negociacions i mig centenar de reunions formals i informals no incorpora cap acord sobre els quatre articles bloquejats: el material dels antiavalots –com les pilotes de goma–, les devolucions en calent d’immigrants, les faltes de respecte a l’autoritat i  el càstig per la desobediència i resistència.

El diputat del PSOE David Serrada ha afirmat que avui s’ha fet un pas important per reformar la llei mordassa. “Creiem que la nova llei que estem avançant molt respecte a la Llei del PP del 2015”, ha dit. Serrada ha assegurat que el seu grup “està disposat a seguir dialogant” mantenint el principi que “els membres de les forces de seguretat de l’Estat han de tenir seguretat jurídica per fer la seva feina”.

El socialista ha demanat cintura a la resta dels partits i que siguin “generosos” a l’hora d’arribar a acords. “El que ens estem jugant és si volem que la llei mordassa segueixi vigent o no, i el PSOE està en què aquesta llei no segueixi vigent”, ha afirmat

El portaveu adjunt d’Unides Podem al Congrés, Enrique Santiago, ha agraït a totes les forces polítiques que –malgrat les discrepàncies– han permès tancar la ponència i traslladar el debat a la comissió. Segons Santiago, la llei que consta a la ponència ja no s’assembla gens a la del 2015, perquè incorpora com a principis el respecte als drets fonamentals, l’exercici del dret de reunió i manifestació, i modifica “radicalment” les sancions perquè no siguin un element dissuasiu.

“Estem fent passos molt ferms, i la bona notícia és que aquesta no és una reforma cosmètica i el text ja no té res a veure amb la llei de Mariano Rajoy”, ha defensat.


ERC encara veu al text “els principis de la llei mordassa”
Tot i que el vot d’ERC ha estat decisiu perquè el text superi la ponència i passi a comissió, la diputada republicana María Dantas ha avisat que “això no vol dir que tinguem un acord”. Dantas ha afirmat que el seu partit està en contra del text, però “no ens volem aixecar de la taula” i sí “que hi hagi moviment per part del PSOE”. Els republicans mantenen fortes discrepàncies amb alguns aspectes de la ponència perquè, a parer seu, “els principis de la llei mordassa continuen al text”.

De la seva banda, Junts hi ha votat en contra perquè considera el text “inacceptable”. El diputat d’aquesta formació Josep Pagès ha argumentat que no hi ha cap canvi substancial respecte a la llei del PP del 2015, i a més queda “molt lluny” dels estàndards de Catalunya en qüestions nuclears com l’ús de les bales de goma –prohibides a Catalunya– en cas de disturbis.

El portaveu d’EH Bildu a la ponència, Jon Iñárritu, ha constatat que es manté el bloqueig en qüestions essencials de la reforma com les faltes de respecte a les autoritats, la desobediència, les pilotes de goma i les devolucions en calent. “Espero que ara s’arribi a un consens per desactivar els punts més lesius de la llei mordassa, perquè el text actual manté una Llei mordassa light”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona