Política

ESTAT ESPANYOL

L’Estat espanyol ratifica a la declaració de Rabat la seva nova posició sobre el Sàhara Occidental

L’abril del 2022 va reconèixer “la importància” de la qüestió per al Marroc i va considerar “la iniciativa d’autonomia marroquina” com la base “més seriosa, realista i creïble per resoldre aquest diferèndum”

Aquest fet va suposar un gir en la postura històrica espanyola de neutralitat respecte a la seva excolònia

L’Estat espanyol ratificat a la declaració final de la XII Reunió d’Alt Nivell (RAN) celebrada a Rabat el seu suport al pla d’autonomia marroquina per a la resolució del conflicte del Sàhara Occidental.

“Pel que fa a la qüestió del Sàhara Occidental, Espanya reitera la posició expressada en la declaració conjunta adoptada el 7 d’abril del 2022, amb motiu de la trobada entre el Rei Mohammad VI i el president del Govern, Pedro Sánchez”, es llegeix a la declaració conjunta publicada al final de la RAN, la cita més important entre els dos països en els darrers vuit anys.

En aquella declaració de l’abril del 2022, que va posar fi a la crisi diplomàtica entre els dos països que va durar un any, es va afirmar que l’Estat espanyol “reconeix la importància” de la qüestió del Sàhara Occidental per al Marroc i que considera “la iniciativa d’autonomia marroquina, presentada el 2007, com la base més seriosa, realista i creïble per resoldre aquest diferèndum”.

Això va suposar un gir en la postura històrica espanyola de neutralitat respecte a la seva excolònia, que està des del 1975 sota l’administració de facto del Marroc i reclamada pel sahrauí Front Polisario.

La qüestió del Sàhara Occidental va acaparar les diferents intervencions del president del govern marroquí, Aziz Ajanuch, ahir al fòrum econòmic hispano-marroquí i avui durant la cimera.

Ajanuch, que es va referir al conflicte com “la primera causa nacional” dels marroquins, va reiterar el seu agraïment a Sánchez pel suport al pla d’autonomia del Sàhara.

Mentrestant, cap responsable espanyol va esmentar la qüestió del Sàhara Occidental durant les seves intervencions a la cimera bilateral.

El suport de l’Estat espanyol al pla d’autonomia marroquina succeeix amb altres potències com els Estats Units, que va reconèixer el desembre del 2020 la sobirania marroquina sobre el territori sahrauí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona