Política

ESTATS UNITS

Expulsen una congressista demòcrata del comitè d’Exteriors de la Cambra de Representants

Ilhan Omar va fer declaracions antisemites que, segons els republicans, posen en risc la seguretat nacional

Els demòcrates creuen que la decisió és una venjança política

La legisladora demòcrata Ilhan Omar ha estat expulsada aquest dijous del comitè d’Exteriors de la Cambra de Representants nord-americana per declaracions antisemites que segons els republicans posen en risc la seguretat del país.

La cambra baixa, controlada pels conservadors, ha decidit la seva expulsió per 218 vots a favor i 211 en contra.

“Sóc musulmana i immigrant. Curiosament, d’Àfrica. Algú se sorprèn que estigui al punt de mira, que se’m consideri indigna per parlar sobre política exterior nord-americana? El meu lideratge i la meva veu no disminuiran si no sóc en aquest comitè durant un mandat (...) Estic aquí per quedar-me i per advocar per un món molt millor”, ha assenyalat la congressista abans de l’escrutini.

Omar, de 40 anys i representant de Minnesota, es va convertir el novembre del 2016 en la primera persona d’origen somali i en la primera dona de confessió musulmana a aconseguir un escó a la cambra baixa nord-americana.

La resolució en contra recorda que el febrer del 2019 va afirmar que la població jueva i el principal grup proisraelià als Estats Units, AIPAC, compraven suport polític.

Dos mesos després, segons subratlla el text, va treure importància als atacs terroristes de l’11 de setembre del 2001 assenyalant que aquell dia “alguna gent va fer coses”.

A Omar també se li retreu haver-se referit a Israel el maig de 2021 com un “Estat apartheid”, al·legant que els que rebutgen qualificar-ho de tal manera havien de “posar-se al costat correcte de la història”.

Aquell mateix any, segons afegeix la resolució, va posar els Estats Units i Israel a l’altura del grup terrorista Hamàs i que els talibans, considerant que hi havia d’haver el mateix nivell de rendició de comptes i de justícia “per a totes les víctimes dels crims contra la humanitat”.

Per als republicans, la legisladora s’ha “desqualificat a si mateixa per servir al Comitè d’Exteriors, un panell que nacions de tot el món consideren que parla pel Congrés sobre temes d’importància internacional i seguretat nacional”, i amb els seus comentaris ha “deshonrat” la cambra baixa.

Per al president d’aquest hemicicle, el republicà Kevin McCarthy, comentaris com els que va fer de l’11-S, tant com a membre del Congrés com a integrant del Comitè d’Exteriors, justifiquen de manera inqüestionable la seva expulsió.

“Què li diu això a una persona que vol crear un altre 11-S? Posa els Estats Units en perill i no ho permetré sota el meu mandat. Pot servir en altres comitès. El procés ha estat just”, va assenyalar aquest dimecres a la seva conferència de premsa setmanal.

Els demòcrates, en canvi, creuen que es tracta sobretot d’una qüestió de venjança política.

“Certament ha comès errors. Va fer declaracions antisemites que van ser condemnades de forma clara i inequívoca per la Cambra de Representants quan es van produir fa quatre anys. Però a l’hemicicle no ha estat qüestió de polítiques públiques o de rendició de comptes, sinó de venjança política “, ha apuntat també davant dels mitjans el líder de la minoria demòcrata, Hakeem Jeffries.

La Casa Blanca ha subratllat avui que Omar és una congressista “molt respectada”, que ha demanat perdó en el passat pels seus comentaris i que la seva expulsió respon a raons polítiques, de la mateixa manera que els republicans han “tret” altres demòcrates d’altres comitès “en perjudici” de la població nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona