Política

Actes amb motiu del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació

La consellera de Justícia i Memòria insisteix a la Jonquera que cal recordar l’exili perquè no es repeteixi

La consellera de Justícia i Memòria, Gemma Ubasart, va participar, ahir, en un dels actes d’homenatge institucional del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. Concretament, Ubasart va ser en la caminada fins al coll de Lli, en què es va rememorar la mateixa ruta que van seguir les autoritats republicanes cap a l’exili el 5 de febrer del 1939. “Recordar l’exili és una eina perquè esdeveniments així no es tornin a repetir, ni a Catalunya ni enlloc”, va dir la consellera, remarcant també el valor del llegat “magnífic de llibertat, d’autogovern i de justícia social” de la memòria republicana. En aquest sentit, va reiterar la “voluntat de fer un pas més i transformar-la en palanca de canvi i en garant de la no repetició”. La seva voluntat és fer-ho a través de la nova llei de memòria democràtica. “Ho farem mitjançant la nova llei de memòria democràtica, que aprovarem properament i que preveu incloure en els currículums educatius l’estudi de fets com els que avui commemorem”, va dir.

Ubasart també va fer una crida a la solidaritat amb aquells que arriben a Catalunya fugint de situacions complicades: “Avui, recordem un episodi negre de la història del nostre país, que volem que serveixi per refermar el nostre compromís amb tots els exiliats i els deportats del món que, en molts llocs del planeta, també a Europa, estan buscant una segona oportunitat.”

Posteriorment, la consellera va visitar el MUME, on hi ha la mostra permanent sobre l’exili republicà, l’exposició temporal sobre còmics i exili, i Art i memòria, de l’artista Miquel Duran, sobre els exilis i les migracions contemporànies.

LA DATA

5.2.1939
Va creuar la frontera
pel coll de Lli el president Lluís Companys amb altres autoritats.

Llagostera també ho commemora

Amb una ofrena floral a la plaça de l’Exili en record de totes les persones que van lluitar per la llibertat i van patir exili, deportació o mort, aquest diumenge, Llagostera va commemorar el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. L’acte va tenir la presència i el suport de tots els grups polítics amb representació municipal, Llagostera per la Independència i l’acompanyament musical dels alumnes de l’escola de música de Llagostera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona