Política

CUP: alternativa a la “sociovergència republicana”

Els cupaires celebren unes jornades municipalistes i llancen la candidatura a Barcelona

Reguant insisteix en l’esmena a la totalitat al pressupost de la Generalitat

El moviment polític ocorregut la setmana passada amb el pacte entre ERC i el PSC per l’aprovació del pressupost de la Generalitat ha alterat el mapa polític català i el discurs de tots els partits, en un moment en què la campanya per les municipals del maig ja va llançada. Si des de Junts per Catalunya s’interpreta que l’acord que donarà llum verd als números del govern és el retorn al tripartit, ahir des de la CUP es va anar més enllà marcant una ratlla entre la seva formació i la resta de partits polítics. En aquest sentit, els cupaires presenten la seva opció com l’“alternativa a la sociovergència republicana”.

La CUP es va reunir ahir a Barcelona en una jornada municipalista per llançar la candidatura de Basha Changue a l’alcaldia de la capital del país amb el nom de “l’alternativa”. En un moment en què l’independentisme ha deixat d’anar de bracet, des de la CUP es reforça ara el discurs de tall social marcant diferències entre la seva opció i la resta, que engloben en aquest concepte de “sociovergència republicana”.

Acompanyant Changue, la diputada Eulàlia Reguant va comparèixer davant dels mitjans de comunicació per recuperar aquell concepte de “paperera política” on acaben algunes estratègies i alguns actors, com al seu dia va passar amb Artur Mas. Ara bé, des de la CUP s’entén que són uns altres els que han obert ara la brossa, i en aquest sentit Reguant va lamentar que s’hagi “llençat a la paperera un gran pacte polític i de l’autodeterminació”.

Reguant va assegurar que la decisió del seu partit és presentar una esmena a la totalitat al projecte de pressupost de la Generalitat quan es debati al Parlament. Des de la CUP es considera que, en la proposta de la consellera Natàlia Mas, hi ha “un aprimament del sector públic”. Reguant no va dubtar a definir el pressupost del govern d’ERC com “el pitjor des del de les retallades d’Artur Mas”. La diputada cupaire sosté que el pressupost que s’acabarà aprovant és el de Josep Sánchez Llibre, president de la patronal Foment del Treball. Segons la diputada, ara com ara, a Catalunya hi ha tres governs, el de Pere Aragonès, el de Salvador Illa i el del president de la patronal, i considera que la legislatura està esgotada.

Colau i Maragall

Des de la CUP s’assegura que el pressupost pactat al Parlament “és també el de Colau i Maragall”, a qui el partit fa responsables de la “política de mercantilització” de la ciutat de Barcelona. En aquesta estratègia, els cupaires posen al mateix nivell Xavier Trias, Ada Colau i Jaume Collboni, i és per aquest motiu que es presenten com “l’esmena a la totalitat a la marca Barcelona de la sociovergència”.

Reguant no va voler valorar si el pressupost de la Generalitat destina més o menys diners a Barcelona –350 milions, segons va dir Ernest Maragall dissabte–, però sí que va insistir que, “més important que la quantitat, és veure on van a parar aquests diners”, i va marcar distàncies amb projectes vinculats al món del diner i el turisme com ara la copa d’Amèrica i l’ampliació de l’aeroport del Prat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona