Política

Nova protesta davant de la comissaria de la Via Laietana

El ministre Bolaños torna a rebutjar la cessió de la prefectura, que ja considera “ressignificada”

La Comissió de la Dignitat i la sectorial de persones represaliades de l’ANC han tornat a protestar aquest dimarts davant la prefectura de la policia espanyola a la Via Laietana per rebutjar la comissaria, reclamar un centre d’interpretació i memòria de la repressió i denunciar els torturadors, les tortures, les vexacions i els maltractaments que hi van tenir lloc.

Es tracta d’una concentració periòdica que s’ha mantingut malgrat el mal temps, encara que se n’ha hagut de modificar el programa, de manera que l’activista antifranquista Joan Bové Maeztu, torturat a Via Laietana, i l’escriptor Xavier Vernetta, que havia de llegir el testimoni d’una altra víctima de la Brigada Político-Social, l’excombatent de la Guerra Civil voluntari als 16 anys a la Columna Macià-Companys Miquel Morera i Darbra, hi participaran el pròxim 7 de març.

La concentració ha servit, però, per recordar l’escriptor Josep Maria Espinàs, mort diumenge, i s’han llegit els noms dels torturadors.

Justament aquest dimarts, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha rebutjat la petició de diversos moviments socials, institucions i partits perquè l’Estat cedeixi la comissaria. Segons Bolaños, la prefectura de Via Laietana ja s’ha “ressignificat”, perquè el que va ser un “símbol de la pitjor repressió franquista avui és un lloc on homes i dones que formen part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat treballen per la seguretat de tots nosaltres i d’acord a la Constitució i els valors democràtics”.

Ho ha dit en resposta a la senadora d’ERC Adelina Escandell, que ha insistit en reclamar la reconversió de la comissaria en un espai de memòria: “En el marc de la nova Llei de Memòria Democràtica, reclamem que compleixin i cedeixin aquest edifici per fer-ne un espai de reconeixement, reparació i dignificació de les víctimes del franquisme”.

És la tercera vegada que els republicans porten aquesta demanda a la cambra alta. El 20 de desembre passat, ERC va presentar al Parlament una moció, que va ser aprovada, que exigia al govern de l’Estat la ressignificació de la prefectura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona