Política

Una iniciativa privada proposa ampliar el Prat amb una pista sobre el mar

La Generalitat creu que s’han d’estudiar totes les opcions i veu positiu que els experts treballin en el tema

Aquesta possibilitat ja ha estat plantejada en anterioritat

Una consultora privada ha fet arribar al govern una proposta per ampliar l’aeroport del Prat amb una pista sobre el mar. La plataforma es construiria a una milla de la costa, tindria 3.400 metres i costaria uns 2.100 milions d’euros, , segons ha avançat La Vanguardia.

Fonts del govern han explicat a l’ACN que s’han d’estudiar totes les propostes i que és positiu que hi hagi experts treballant en aquest tema. Així mateix, recorden que a l’executiu han arribat altres iniciatives per part de diversos agents econòmics. Això no vol dir, segons indiquen aquestes fonts, que el govern o el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagin validat la proposta de la pista sobre el mar, sinó que la coneixen i agraeixen que es facin propostes.

Proposta antiga

La proposta d’ampliar l’aeroport amb una quarta pista sobre el mar no és nova. Fa uns quatre anys, ja es va plantejar com una possibilitat, defensada per exemple, pel president de Fira de Barcelona, Pau Relat, però rebutjada pel president d’Aena, Maurici Lucena , i pels veïns i l’Ajuntament del Prat.

Govern i PSC han pactat en el marc de la negociació sobre els pressupostos constituir una comissió tècnica entre govern català i espanyol per abordar el futur de l’aeroport. I l’executiu català insisteix que es complirà aquest acord i s’estudiaran tècnicament totes les opcions.

De fet, l’ampliació de l’aeroport del Prat ha estat un dels esculls que ha allargat les negociacions dels pressupostos del 2023 i que ha generat tensions entre ERC i PSC, i també dins del govern de coalició ERC-Junts en el seu moment.

Segons defensa la iniciativa privada, la construcció d’una nova pista sobre el mar evitaria l’impacte mediambiental sobre la zona més pròxima a l’aeroport, que ha estat un dels principals motius de la polèmica.

Reaccions

Junts, el PSC i els comuns han rebutjat tornar a obrir el debat sobre una pista sobre el mar. El secretari general de JxCat, Jordi Turull, considera que la prposta està completament “fora de lloc, fora dels temps i de les necessitats ambientals”. El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha qualificat l’opció “d’ocurrències del segle passat”.

Des del PSC, Salvador Illa i Miquel Iceta també han rebutjat la proposta, qüestionant el cost econòmic i medioambiental que comportaria aquest projecte.

Des d’ERC, Ernest Maragall s’ha expressat en la línia del govern, considerant que és bo obrir el debat sobre el futur de l’aeroport i que hi hagi diverses propostes.

Foment del Treball ha celebrat que el govern s’obri a parlar de l’ampliació de l’aeroport, tot i que ha considerat l’opció de la pista al mar com a més costosa amb un greu impacte ambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona