Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA confien que Suècia i Finlàndia siguin membres de l’OTAN a l’estiu

Hongria i Turquia encara no han ratificat l’acord per a facilitar la seva adhesió a l’organització

El secretari de Defensa estatunidenc, Lloyd Austin, va dir aquest dimecres que espera que Suècia i Finlàndia siguin membres de l’OTAN quan se celebri la cimera de líders aliats a Vílnius els pròxims 11 i 12 de juliol.

“Certament espero que ho siguin. I sé que tots els meus col·legues senten el mateix”, ha contestat Austin després de ser preguntat per si confia que Suècia i Finlàndia siguin membres de l’Aliança quan tingui lloc la pròxima cimera de l’organització transatlàntica.

El polític s’ha expressat en aquest sentit durant una roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Defensa de l’OTAN celebrada aquest dimarts i dimecres a Brussel·les.

Austin ha assegurat que Finlàndia i Suècia “estan preparats per a unir-se (a l’OTAN) ara”. “Són dos països altament capaços que aportaran molt valor a l’Aliança una vegada que s’uneixin. Entrenem amb ells en el passat. Han invertit molt en modernització. Així que aportaran molt a la taula”, ha exposat.

Sobre com i quan entraran en l’OTAN els dos països nòrdics, ha manifestat que dependrà dels líders de Turquia i Hongria, els dos membres de l’Aliança que encara no han ratificat l’adhesió de Finlàndia i Suècia.

El secretari de Defensa ha afirmat saber que els mandataris de Turquia i Hongria estan impulsant la ratificació. “Veurem el que passa. No vull predir. Només diré que sé que tots els meus col·legues estan amb mi i dient que ens agradaria veure que (Finlàndia i Suècia) s’uneixin tan aviat com sigui possible”, ha manifestat.

Finlàndia i Suècia, països de tradició neutral, van demanar junts l’any passat entrar en l’OTAN després de la invasió russa d’Ucraïna.

Hongria i Turquia són els únics dos membres de l’OTAN que encara no han ratificat l’adhesió de Finlàndia i Suècia, encara que s’espera que Budapest no tardarà a donar el seu vistiplau.

Ankara, per la seva banda, ha assenyalat en diverses ocasions que no s’oposa a l’ingrés de Finlàndia en l’Aliança, però ha suspès les negociacions amb Suècia per permetre manifestacions prokurdes i la crema d’un exemplar de l’Alcorà en territori suec.

El govern turc també ha criticat Suècia per no extradir persones que Ankara considera criminals escapolits, però que han demanat asil polític a Suècia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona