Política

estats units

Un gran jurat conclou que no va haver-hi frau electoral a Geòrgia el 2020, en contra del que deia Trump

El tribunal considera que alguns dels testimonis podrien haver comès perjuri

Un gran jurat que estava investigant els intents de l’expresident dels EUA Donald Trump (2017-2021) per a interferir en les eleccions presidencials de 2020 ha conclòs “per unanimitat” que no va haver-hi frau en aquests comicis en l’estat de Geòrgia, en rebuig a les teories consecratòries de l’exmandatari.

Així figura en els fragments d’un informe que s’han donat a conèixer aquest dijous i que ha estat elaborat en secret durant mesos per un gran jurat de Geòrgia.

“Hem determinat per unanimitat que no va haver-hi en les eleccions presidencials de Geòrgia en 2020 un frau generalitzat que hagués pogut resultar en l’anul·lació d’aquests comicis”, pot llegir-se en les úniques sis pàgines de l’informe que es van divulgar aquest dijous i a les quals ha tingut accés Efe.

El gran jurat creu, a més, que alguns dels testimonis que van prestar testimoniatge en el curs de la investigació podien haver comès perjuri.

Malgrat la publicació parcial de l’informe, encara segueixen sota secret de sumari aquelles parts en les quals el gran jurat podria estar fent recomanacions perquè es presentin càrrecs criminals contra Trump o qualsevol altra persona que hagués pogut pressionar als polítics de Geòrgia per a revocar els resultats de les eleccions de 2020, en les quals va guanyar el demòcrata i actual president dels Estats Units, Joe Biden.

En tot cas, a Geòrgia i altres estats dels EUA, una vegada que el gran jurat ha fet les seves recomanacions sobre càrrecs penals, correspon als fiscals estatals decidir si els presenten o no, una cosa per a la qual necessitarien presentar proves a un altre gran jurat.

En un procés que ha transcorregut en el més absolut secret, el gran jurat ha escoltat en els últims mesos el testimoniatge de 75 testimonis, inclòs qui va ser advocat personal de Trump i exalcalde de Nova York, Rudy Giuliani, així com el secretari d’Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger.

Raffensperger, que com a secretari d’Estat té la responsabilitat de certificar els resultats electorals, suposadament va ser pressionat per Trump el 2 de gener de 2021 perquè revertís el resultat dels comicis de novembre de 2020.

En concret, Trump li va demanar a Raffensperger que “busqués” els vots que fossin necessaris per a anul·lar la victòria de Biden, segons un àudio de la petició que va fer públic The Washington Post.

El gran jurat que ha dut a terme aquesta recerca ha estat compost per 23 persones i ha realitzat les seves perquisicions entre juny i desembre de l’any passat.

Als Estats Units, la figura del gran jurat s’usa per a temes especialment polèmics i la seva missió és determinar si hi ha proves suficients per a investigar un possible delicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona