Política

Feliu no dimitirà, mentre que els crítics a l’ANC volen eleccions

La presidenta de l’entitat reconeix que el debat de la llista cívica genera friccions

Pesarrodona atribueix part de la crisi a un afer “d’egos”

Els secretaris dimissionaris redoblen les crítiques

El d’ahir va ser un dia de digestió pesada en l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) després del ple de dissabte, que va acabar amb la dimissió del vice-president, Jordi Pesarrodona, i 13 membres del secretariat que estan obertament enfrontats amb la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu. Amb aquest estrip sobre la taula, la mateixa Feliu va voler ser taxativa a l’hora de negar la possibilitat que pugui presentar també la renúncia per mirar de refer ponts, alhora que va voler rebatre els arguments i l’actitud dels díscols: “Dissabte hi va haver molt de debat, es van fer moltes propostes i es va intentar reconduir el tema, però malauradament alguns ja tenien la decisió presa de plegar”, va manifestar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també va acusar els crítics de no acceptar les regles de joc de l’entitat: “L’ANC és veritablement una assemblea –hi va afegir– i a vegades costa acceptar les votacions, sobretot quan les perds”, va etzibar Feliu, que també va negar en rodó les acusacions de tenir un tarannà poc democràtic –“en l’Assemblea no mana ningú, jo la que menys”– o d’actuar al dictat de la seva antecessora, Elisenda Paluzie, de qui va dir: “És una persona que sempre ajuda, amb to respectuós, i li estem molt agraïts.” Ja entrant en un dels temes de fons que han tensat el debat intern, el de presentar una llista pròpia en les eleccions al Parlament, la presidenta de l’ANC va reconèixer: “És un tema sobre el qual no hi ha cap acord. Hi ha gent que no ho veu clar dins l’ANC i fa que hi hagi aquesta tensió.”

Qui també ha parlat en les darreres hores és el vicepresident dimissionari, Jordi Pesarrodona, que en una entrevista en aquest cas a 8tv va explicar que va intentar mitjançar entre els dos sectors enfrontats de l’Assemblea –els afins a Feliu i els crítics– però que no se’n va sortir, i va atribuir bona part de la mala maror actual al fet que “a vegades hi ha massa egos”: “Els hem de superar. Si debatéssim més ens entendríem molt més.” Sobre la llista cívica, va ratificar que la disputa no és tant si fer-la o no, sinó com s’hauria d’articular i quin pes hauria de jugar en el conjunt de l’estratègia d’una entitat que és això, una entitat, i no un partit.

La tercera pota d’aquesta crisi són els 13 secretaris que van plegar dissabte, agrupats al voltant del col·lectiu Indesinenter, i que ahir, a través d’un comunicat, van reiterar les acusacions cap a Feliu i el seu equip parlant “d’abús de poder”, “falta de democràcia”, “vulneració repetida dels drets de qui ens ha votat” o “manca de respecte cap a les nostres persones”. Els crítics també van voler llançar el missatge que amb la seva dimissió no es tanca res, i anuncien que començaran a moure fils perquè es faci una assemblea general extraordinària “que aprovi la convocatòria de noves eleccions al secretariat nacional”.

LA FRASE

L’ANC és una assemblea i a vegades costa acceptar les votacions, sobretot quan les perds
Dolors Feliu
presidenta de l’assemblea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona