Política

El govern suspèn, Renfe aprova

Només els simpatitzants d’ERC puntuen per sobre del 5 la gestió de l’executiu, segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió

El servei de rodalies és el transport públic menys valorat pels usuaris, però rep un 5,1

La majoria de catalans rebaixarien successions

Els catalans suspenen el govern de Pere Aragonès amb un 4,4 sobre 10. Només els simpatitzants d’ERC l’aproven, amb un 5,4, segons revela la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). La dada fa de mal comparar amb baròmetres i estudis anteriors perquè en aquesta ocasió s’ha canviat la metodologia de treball: no s’ha utilitzat el telèfon, sinó enquestes autoadministrades, és a dir, es van enviar cartes a una mostra aleatòria de 20.000 majors de 16 anys empadronats al país i gairebé 5.500 persones van respondre via internet o per carta. La valoració del govern en el darrer baròmetre del CEO va ser de 3,5, i en l’última enquesta telefònica, de 4,8. En qualsevol cas, sí que es pot comparar amb el que opinen del govern espanyol els mateixos enquestats, a qui també suspenen, amb un 4 pelat. En aquest cas només l’aproven, és clar, els simpatitzants del PSC i els d’En Comú Podem.

Pel que fa al grau de satisfacció dels usuaris del transport públic, els trens de llarga distància, els d’alta velocitat i els Avant, amb un 7,8, i els Ferrocarrils de la Generalitat, amb un 7,6, són els serveis més ben valorats entre les persones que els han utilitzat en el darrer any. Per contra, els trens regionals i, en especial, rodalies de Renfe són els que reben unes puntuacions més baixes. Paradoxalment, els usuaris enquestats aproven rodalies, amb un 5,1. El director del CEO, Jordi Muñoz, va puntualitzar que no es tracta d’una enquesta específica monogràfica sobre el transport públic, i que la resposta sobre la satisfacció de Renfe pot tenir un “component partidista” i estar relacionada amb una “certa politització”. Així, entre els simpatitzants de la majoria de partits unionistes, la valoració de rodalies puja al 6,1 del PSC, el 6,2 del PP i el 6,4 de Cs.

Sigui com vulgui, més de la meitat dels enquestats (un 53%) consideren que la millora de la gestió dels trens de rodalies no és responsabilitat del govern espanyol, que en té la majoria de les competències –i els diners–, sinó de la Generalitat, que amb prou feines organitza horaris, freqüències i tarifes.

Més de la meitat també pensen que l’educació i la sanitat públiques són responsabilitat de la Generalitat. En canvi, un 59% atribueix la millora de les carreteres i les autopistes a competències del govern espanyol.

Mostra aleatòria

El treball de camp va començar en ple bloqueig de les negociacions pressupostàries, el 2 de desembre passat, i l’enquesta es va tancar el dia 10 d’aquest mes. Pel que fa a la mostra, el 53% d’enquestats tenen el castellà com a primera llengua i el 32%, el català, mentre que gairebé un de cada quatre és nascut a Catalunya (un 18%, a la resta de l’Estat i un 23%, a fora).

D’altra banda, en l’enquesta també es preguntava per l’opinió sobre la cistella dels impostos. El manteniment de l’IRPF i l’IVA és l’opció majoritària: més del 50% hi estan a favor. En el cas dels impostos sobre societats i sobre patrimoni, tot i ser l’opció majoritària, el grau d’adhesió al seu manteniment és inferior. Un 20% és favorable a augmentar-los.

En canvi, hi ha més consens al voltant de disminuir el polèmic impost sobre successions i donacions: un 56% d’enquestats en són partidaris.

Es dona la circumstància que un 64% dels catalans consideren que és possible abaixar impostos sense que això afecti la qualitat dels serveis públics. La meitat de la població té la sensació de pagar més del que rep a canvi.

79
per cent
dels enquestats consideren que el govern no comunica prou bé a la ciutadania què fa i per què.
5.468
persones
van respondre l’enquesta del CEO, 4.311 per internet i 1.157 per carta.
4,9
és la valoració mitjana
que reben els governs municipals durant el darrer any.

La Moncloa veu innecessària la taula

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va confirmar ahir que no hi ha data per a una nova reunió de la taula de diàleg, però que aquest “instrument extraordinari” no és “necessari” en aquest moment perquè hi ha un diàleg “permanent” entre els dos governs.

En el marc d’una visita a l’Escala, Rodríguez va assegurar que a Catalunya “afortunadament” s’ha recuperat la “normalitat institucional”. La Moncloa celebra “que no sigui necessari dotar-nos d’aquesta extraordinarietat de convocar-nos”, va indicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia