Política

Alemanya i Suècia enviaran tancs Leopard a Ucraïna

Berlín anuncia l’enviament de quatre unitats i Estocolm d’una desena

L’anunci “envia un nou senyal del suport decidit” a Kíiv, ha manifestat el ministeri de Defensa alemany

“És completament correcte enviar sistemes de defensa pesants, és decisiu per a Ucraïna”, ha afirmat el ministre de Defensa suec, Pål Jonson

El govern alemany ha anunciat avui l’enviament a Ucraïna de quatre tancs Leopard 2 A6 procedents de les existències de l’exèrcit federal, cosa que eleva a 18 el nombre d’unitats posades a disposició de les autoritats de Kíiv.

El ministre alemany de Defensa, Boris Pistorius, ha anunciat l’increment del suport germànic i ha dit en un comunicat: “així estem en disposició juntament amb els nostres socis portuguesos i suecs de formar un batalló mixt ucraïnès”.

El ministeri alemany ha explicat que, juntament amb Polònia, ha llançat la iniciativa d’enviar a Ucraïna dos batallons de Leopard 2.

Mentre que Polònia ha assumit l’enviament de Leopard 2 A4, Alemanya coordina, per la seva banda, el dels Leopard 2 A6.

“Amb l’anunci d’avui de Suècia d’enviar deu tancs Leopard 2 A5, que tècnicament són similars als 2 A6, juntament amb Portugal, estem en disposició de lliurar a Ucraïna 31 Leopard 2”, ha precisat el ministeri.

El dia en què es compleix el primer aniversari de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia l’anunci “envia un nou senyal del suport decidit” a Kíiv, ha manifestat el ministeri de Defensa alemany.

Per la seva banda, el govern suec ha anunciat aquest divendres que enviarà una desena de tancs Leopard 2 A5 a les forces armades d’Ucraïna en el marc d’una iniciativa impulsada per Alemanya i altres països europeus.

“La nostra intenció és contribuir amb una desena de tancs”, ha dit en roda de premsa el ministre de Defensa suec, Pål Jonson, que ha assegurat que els vehicles són d’“alta qualitat” i que el lliurament es produirà “com més aviat millor”.

Suècia ha informat també que donarà a Ucraïna dos sistemes de defensa aèria, l’Iris-T i el Hawk, i que també treballa per concretar la donació del sistema d’artilleria Archer, anunciada fa un mes.

“És completament correcte enviar sistemes de defensa pesants, és decisiu per a Ucraïna”, ha afirmat Jonson, que fa dos dies ja havia declarat per primera vegada que Suècia estava oberta a la possibilitat d’enviar tancs i que mantenia un diàleg estret amb Alemanya, fabricant d’aquests vehicles.

Jonson ha ressaltat que el fet que l’anunci coincideixi amb el primer aniversari de l’inici de la invasió russa és un “gest” cap a Moscou de suport a Ucraïna.

“Es tracta de respondre al que necessita Ucraïna i què prioritza més, així com del que disposa el mateix país”, ha afirmat a la mateixa compareixença el primer ministre suec, Ulf Kristersson.

Suècia compta amb 120 tancs Leopard de diferents models i la donació d’una desena d’aquests vehicles influirà en la capacitat defensiva sueca a llarg termini i en el seu creixement, ha reconegut Jonson.

És l’onzè paquet d’ajuda a Kíiv aprovat per Estocolm, que fins ara havia enviat vehicles cuirassats, míssils antitanc, armes automàtiques, llançagranades i equipament militar, a més de suport econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona