Política

ESTATS UNITS

Un tinent coronel retirat dels EUA es declara culpable de retenir material classificat

Robert L. Birchum va retirar més de 300 arxius o documents classificats, una trentena dels quals marcats com a ‘Top Secret’, i va traslladar-los d’ubicacions autoritzades fins a casa seva i altres punts

S’enfronta a una condemna de fins a 10 anys de presó

Un tinent coronel retirat de la Força Aèria dels EUA s’ha declarat culpable de “posseir i retenir il·legalment documents classificats” relatius a la defensa nacional, un delicte pel qual s’enfronta a una condemna de fins a 10 anys de presó, ha informat aquest divendres la Fiscalia del Districte Mitjà de Florida.

Robert L. Birchum, de 55 anys, resident a Tampa (a la costa oest de Florida) ha acordat també en la seva declaració de culpabilitat lliurar “certs equips informàtics que contenen informació classificada”.

Segons l’acord de culpabilitat, Birchum, que es va retirar el 2018 com a tinent coronel de la Força Aèria nord-americana, va exercir diversos llocs d’intel·ligència, entre d’altres per al Comando d’Operacions Especials Conjuntes i l’Oficina del Director d’Intel·ligència Nacional.

Mentre estava en servei actiu, Birchum sabia de la importància pel que fa a la protecció i el maneig adequat d’informació classificada.

Tot i així, el 2017, agents de l’ordre públic van descobrir que Birchum havia retirat més de 300 arxius o documents classificats, més de 30 dels quals estaven marcats com a ‘Top Secret’, i traslladat el material d’ubicacions autoritzades fins a casa seva i altres punts.

“Cap d’aquests llocs no estava autoritzat per a l’emmagatzematge d’informació classificada de defensa nacional, i Birchum ho sabia”, ha indicat la Fiscalia al comunicat.

Així, Birchum posseïa dos documents en una memòria USB trobada a casa seva que contenien informació relacionada amb les capacitats i els mètodes de recopilació de l’Agència de Seguretat Nacional i la vulnerabilitat dels objectius.

“Tots dos documents estaven classificats com a ’Top Secret/SCI’ (Ultrasecret/Informació compartida sensible), i la seva publicació no autoritzada podria causar un dany excepcionalment greu a la seguretat nacional dels Estats Units”, ha ressaltat.

Aquest cas ha estat investigat per l’Oficina d’Investigacions Especials de la Força Aèria dels EUA i l’Oficina Federal d’Investigacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona