Política

Crida a la resistència

Zelenski anuncia que Ucraïna durà “els assassins russos” a la justícia internacional, en la commemoració del primer aniversari de la guerra

Promet als ciutadans de les regions controlades per Rússia que mai no seran oblidats

Volodímir Zelenksi es va dirigir ahir als ucraïnesos amb la mateixa dignitat i esperit de resistència amb la qual ahir feia just un any anunciava que el seu govern es mantenia dempeus un cop iniciada la invasió russa. El president ucraïnès va recordar aquell vídeo. Les seves paraules van servir per dir que la resistència ja és una victòria i va insuflar fortalesa a una població extenuada pel conflicte.

“Durant tres dies ens van amenaçar que en 72 hores no existiríem, però vam sobreviure al quart i al cinquè dia, i avui fa exactament un any que estem dempeus”, va subratllar per deixar clar que la resistència, tot i el drama que es viu diàriament en el camp de batalla, és una conquesta.

Una d’important, la de l’esperit per continuar endavant. “Sabem que val la pena lluitar cada matí”, hi va afegir. Amb posat greu, i fins i tot a punt d’emocionar-se en els alguns moments, va pronunciar el seu missatge a la seu del govern amb una samarreta amb l’escut d’Ucraïna.

No es va oblidar de la necessitat de rebre l’armament per continuar la guerra en condicions i també va tenir paraules per als compatriotes que en el darrer any han fugit a altres països, tot assegurant-los que el seu govern farà tot el que pugui perquè tornin a casa. Fins i tot es va dirigir als ucraïnesos que viuen als territoris actualment ocupats per Rússia: “Ucraïna no us ha oblidat i no hi hem renunciat. D’una manera o altra, alliberarem les nostres terres.” També va parlar d’una altra batalla, la del dret internacional, afirmant: “No descansarem fins que els assassins russos s’enfrontin al càstig merescut, el del Tribunal Internacional.” El president ucraïnès, que també va oferir una roda de premsa a mitjans internacionals, va destacar que el seu país “ha sorprès, inspirat i unit” el món, però és clar que, en aquest darrer any, el seu tarannà i la facilitat per donar a les paraules el to que necessiten a cada moment li han jugat a favor. Quan els primers míssils russos van impactar i les tropes russes van travessar la frontera, en un moment de caos que no se sabia si el govern aguantaria l’embat, el missatge que va enregistrar amb el mòbil juntament amb el seu gabinet, per dir que es feien càrrec de la situació, va ser important per iniciar la resistència.

Ahir, la plaça de Santa Sofia, a Kíiv, va ser l’escenari de l’acte en honor als combatents. Molts dels militars que han lluitat al front hi van assistir i es va guardar un minut de silenci per les víctimes de la fatídica guerra.

LES FRASES

Durant tres dies ens van amenaçar que en 72 hores no existiríem, però vam sobreviure i avui fa un any que estem dempeus
Tinc plans de reunir-me amb Xi [...], serà positiu per als nostres països i per a la seguretat del món
Volodímir Zelenski
PRESIDENT D’UCRAÏNA

Més sancions occidentals contra Rússia

La UE va aprovar ahir el desè paquet de sancions, que inclou un vet a empreses de l’Iran que venen drons a Moscou. També els EUA anuncien nous càstigs, inclosos més aranzels a productes russos.

Marxes contra la invasió en ciutats de Catalunya

Milers de persones, convocades per la comunitat ucraïnesa i entitats, es van manifestar ahir a Girona, Barcelona i Tarragona en solidaritat amb el país i per exigir la retirada de les tropes russes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona