Política

La UE acorda el desè paquet de sancions a Rússia

Inclou un vet a l’exportació de tecnologia d’ús militar i mesures contra empreses iranianes que subministren drons a Moscou

La Unió Europea ha acordat aquest divendres in extremis el desè paquet de sancions contra Rússia, coincidint amb el primer aniversari de la guerra a Ucraïna, que inclou un vet a l’exportació de tecnologia d’ús militar i mesures contra empreses iranianes que subministren drons a Moscou.

“Avui, la UE ha aprovat el desè paquet de sancions contra Rússia”, ha anunciat la presidència sueca del Consell de la Unió Europea al seu compte oficial a Twitter.

La UE està “unida a Ucraïna i al poble ucraïnès”, ha continuat la presidència sueca de la UE, que ha promès que els Vint-i-set seguiran donant suport a Kíiv “tot el temps que faci falta”.

Les negociacions entre els països de la UE s’havien encallat en les últimes hores pel volum de les quotes de goma sintètica que els Vint-i-set podran importar des de Rússia, ja que Polònia volia rebaixar-les, tot i que finalment l’acord ha arribat després de més de 24 hores.

El paquet negociat “inclou, per exemple, restriccions més estrictes a l’exportació de tecnologia i productes de doble ús”, mesures restringides selectives contra persones i entitats que donin suport a la guerra, difonguin propaganda o lliurin drons utilitzats per Rússia a la guerra i mesures contra la desinformació russa”, ha enumerat la presidència sueca a la seva piulada.

“En conjunt, els Estats membres de la UE han imposat les sancions més contundents i de més abast mai imposades per ajudar Ucraïna a guanyar la guerra”, ha conclòs.

En concret, se sancionaran 47 components electrònics que Rússia pot utilitzar en els seus sistemes armamentístics, com poden ser drons, míssils i helicòpters, de manera que, tenint en compte els nou paquets anteriors, ja s’hauran prohibit tots els productes tecnològics trobats al camp de batalla , segons va dir la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, en proposar-les.

També se sancionaran set empreses iranianes vinculades a la Guàrdia Revolucionària que fabriquen els drons que Teheran està donant a Moscou per bombardejar Ucraïna.

Les noves mesures inclouen un centenar d’individus i empreses russes, entre les quals hi ha membres de l’exèrcit, els responsables de cometre crims a Ucraïna i de deportar nens ucraïnesos a Rússia.

A tots ells se’ls congelaran els béns i els actius que tinguin a la UE i tindran prohibida l’entrada al territori comunitari.

El desè paquet torna a posar el focus en la necessitat d’evitar que tant Rússia com els oligarques eludeixin les sancions i s’ha acordat estudiar la possibilitat d’utilitzar els actius del Banc Central rus congelats a la UE per a la reconstrucció d’Ucraïna.

Tot i així, diversos països —entre els quals hi ha l’Estat espanyol— tenen dubtes legals sobre la possibilitat d’usar els fons per a la reconstrucció i demanen el màxim consens internacional.

Les sancions, però, encara s’han d’aprovar formalment abans que realment puguin entrar en vigor.

Més enllà d’aquest desè paquet contra Rússia, els països de la UE començaran a discutir a principis de la setmana que ve una nova ronda de sancions contra Bielorússia pel suport al Kremlin a la guerra contra Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA