Política

POL MORILLAS

DIRECTOR DEL CENTRE DE RECERCA EN RELACIONS INTERNACIONALS CIDOB

“La guerra d’Ucraïna ha fet més complex el món”

“En aquest conflicte, el perill d’escalada sempre ha estat present en les consideracions dels actors internacionals”

“Els europeus no s’han desprès de la primacia dels EUA en la seva defensa”

La provisió d’armes amb fons europeus comuns a un país en conflicte era anatema. I s’ha fet

Un any després, Pol Morillas analitza en aquesta entrevista com la guerra d’Ucraïna ha canviat Europa i el món.

Què va passar ara fa un any?
La primera evidència és una guerra d’agressió d’una potència internacional a un país tercer, en aquest cas Ucraïna. Aquesta és la lectura immediata, però, a mesura que va passant el temps, s’hi van afegint elements de complexitat. El primer, una resposta per part d’Occident molt reforçada en el marc de la defensa d’Ucraïna sense entrar mai en confrontació directa amb Rússia, perquè el perill d’escalada sempre ha estat present en les consideracions de qualsevol dels actors internacionals respecte d’aquesta guerra.
També de la Xina?
La Xina, una mica el mateix. Ha donat la idea d’estar al costat de Rússia en la lectura global d’aquest conflicte, però no s’hi ha volgut involucrar directament amb la provisió d’armament en el camp de batalla. També considera que és una guerra de vulneració de l’ordre internacional. Sí que considera, com Rússia, que és un ordre que cal revisar perquè no pot continuar sota el predomini d’Occident només, però no fins al punt de desestabilitzar-lo amb guerres d’invasió, com ara a Ucraïna.
I l’anomenat sud global?
No dona suport a la invasió, però, alhora, diu que és una guerra de desestabilització en matèria de preus de l’energia, aliments i fertilitzants i acusa Occident de menystenir-ne les conseqüències per a aquest sud global, com ja va passar amb la pandèmia. Veiem com, de cop, el món reforça la seva complexitat arran de la guerra, i com més duri, més complexitat s’hi afegirà.
Amb la guerra, Europa s’ha fet més dependent dels EUA?
Els europeus han reaccionat d’una manera inèdita. La provisió d’armament mitjançant fons europeus comuns a un país en conflicte era anatema en les crisis internacionals. I s’ha fet. Els paquets de sancions han estat unànimement adoptats. Ha estat una resposta més decidida; cosa que no treu que s’hagi desprès dels condicionants que sempre ha tingut la política exterior i de defensa europea, com ara la primacia dels EUA en la seguretat internacional i en el paper de defensa d’Europa.
Hem substituït l’energia russa per la nord-americana.
El que s’ha fet bé és el desacoblament de la dependència de Rússia, perquè Rússia sempre havia jugat aquesta carta per desestabilitzar o condicionar la política europea. El desacoblament ha anat lligat a mercats alternatius, que són als EUA, a Noruega i als països del Golf. I, efectivament, els EUA tenen un avantatge comparatiu: que la guerra els queda lluny físicament i energèticament parlant, perquè tenen les seves capacitats d’autoabastiment.
La guerra ha congelat la transició energètica a la UE?
Ha canviat les prioritats. Hem passat d’una qüestió de transició energètica a una d’abastiment i seguretat energètiques. Ha posat una urgència sobre l’agenda però, evidentment, Europa no hauria d’abandonar el propòsit inicial, el de la transició energètica.
Hi ha un abans i un després en la guerra d’Ucraïna?
Sens dubte. Quan mirem enrere, veurem un element convuls molt fort en l’ordre de seguretat europeu i un canvi absolut respecte a les relacions amb Rússia i les línies de fractura que això genera dins d’Europa, però també veurem la guerra com una mostra d’aquesta complexitat de l’ordre internacional en revisió en què estem des de fa uns anys. El més interessant és veure quins mecanismes posteriors a la guerra s’estableixen per assegurar que aquest ordre europeu i internacional són inclusius, són considerats justos, efectius i capaços d’afrontar els reptes de seguretat internacional compartida, ja sigui el canvi climàtic, la crisi energètica o la que sigui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona