Política

cambodja

Condemnen a 27 anys de presó el líder opositor de Cambodja acusat de traïció

Kem Sokha romandrà sota arrest domiciliari fins que la sentència sigui ferma

El tribunal també l’ha inhabilitat de per vida per exercir la política

El líder de la il·legalitzada oposició de Cambodja, Kem Sokha, ha estat condemnat aquest divendres a 27 anys de presó en ser declarat culpable d’un delicte de traïció, ha informat la família del polític. Sokha, que a més ha estat inhabilitat de per vida per exercir la política, romandrà a casa seva, a Nom Pen, on es troba sota règim d’arrest domiciliari, mentre apel·la la decisió, precisa en una piulada Monovithya Kem, filla del líder opositor. “També té prohibit tota mena de comunicació amb qualsevol persona, excepte amb membres de la família”, afegeix.

L’ambaixada dels Estats Units a Cambodja ha expressat en un comunicat la seva “preocupació” per la condemna que, segons ha dit, es basa en una “conspiració inventada” i té per objectiu “silenciar” el polític opositor.

Kem Sokha, de 69 anys i líder de l’il·legalitzat Partit pel Rescat Nacional de Cambodja (PRNC), va ser detingut el 2017 acusat de conspirar amb estrangers per derrocar el govern del primer ministre, Hun Sen. L’arrest de Sokha va ser ordenat per Hun Sen, en el poder des del 1985, enmig d’una àmplia ofensiva contra l’oposició, ONG i mitjans de comunicació independents mesos abans de la celebració de les eleccions generals de 2018.

Sokha va ser detingut després de la difusió d’un vídeo en el qual es vantava davant els seus seguidors de comptar amb l’assessorament dels Estats Units per impulsar un canvi de règim polític en el país.

La seva detenció va ser seguida de la il·legalització del PRNC i la fugida de Cambodja d’un centenar dels seus dirigents, el tancament de diversos mitjans de comunicació independents i l’expulsió de diverses ONG.

La sentència d’avui contra el líder opositor, que va començar a ser jutjat el gener del 2020 en un procés que es va allargar per la pandèmia de la Covid-19, arriba just quan Cambodja prepara les eleccions generals programades pel 23 de juliol, en les quals Hun Sen buscarà la reelecció davant una dèbil oposició.

“Aquest veredicte és una inequívoca advertència als grups de l’oposició mesos abans de les eleccions. L’ús dels tribunals per assetjar els opositors del primer ministre, Hun Sen, no té límits”, ha assegurat Amnistia Internacional en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona