Política

El govern sahrauí exigeix a Espanya que rectifiqui

El primer ministre de la RASD, Bucharaya Beyun, reclama a Madrid que assumeixi el seu paper de potencia administradora del procés de descolonització

Defensa que la lluita armada és l’últim recurs per defensar la llibertat del Sàhara Occidental

La República Àrab Sahrahuí Democràtica (RASD) exigeix al govern espanyol que redreci la seva posició sobre el conflicte a l’antiga colònia i assumeixi el seu paper de potència encarregada d’administrar el procés de descolonització del territori nord-africà ocupat pel Marroc.

“Demanem a Espanya que rectifiqui i faci el que li correspon, culminar el procés de descolonització, en cas contrari els sahrauís exigiran tard o d’hora que assumeixi la seva responsabilitat”, ha dit el primer ministre sahrauí i membre del Front Polisario, Bucharaya Beyun, en una entrevista amb l’ACN.

En aquest sentit, ha assenyalat que correspon a Espanya respondre per “tots els morts, desapareguts i malalts” derivats de la mala gestió del procés de descolonitzador del Sàhara Occidental.

Beyun ha assegurat que si Madrid no canvia d’actitud el seu govern portarà el cas fins al final. “Els sahrauís enviaran la situació als tribunals internacionals, i arribarà el dia en què Espanya haurà de pagar pels erros comesos”, ha advertit. A més, a recordat que la pròpia Audiència Nacional espanyola va reconèixer en una interlocutòria de 2014 -signada per l’actual ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska- que Espanya és la potència encarregada d’administrar el conflicte.

Les resolucions de l’ONU aposten per una resolució del conflicte basada en un referèndum d’autodeterminació, però Rabat ha ampliat en els últims anys el suport internacional a una solució que passi per establir algun tipus d’autonomia per al Sàhara Occidental, inclòs el d’Estats Units i Espanya. El govern de Pedro Sánchez va trencar el passat juny la tradicional neutralitat espanyola en el conflicte i es va mostrar partidari de la proposta marroquina, en un moviment per descongelar les relacions amb el regne alauita que va provocar el deteriorament de les relacions amb Algèria i la RASD.

El dirigent sahrauí ha defensat que en aquest context el conflicte armat és l’únic instrument que tenen per defensar la seva llibertat i els drets de la població del Sàhara Occidental enfront de la bel·ligerància marroquina i la indiferència de la comunitat internacional. “No ens han deixat una altra sortida, entre acceptar l’ocupació i la guerra, optem per la guerra com a instrument legal perquè el poble defensi el seu dret a la llibertat”, ha proclamat.

En aquest sentit, ha avisat que si no es produeix una intervenció internacional “aquesta guerra prendrà noves dimensions geogràfiques i d’intensitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona