Política

POLÍTICA

El CNI haurà d’aclarir al jutjat si va espiar amb Pegasus Riba i Jové

L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d’instrucció número 20 de Barcelona que prengui declaració a l’empresa israeliana NSO, fabricant del programari espia Pegasus, i també a la directora del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) des del maig passat, Esperanza Casteleiro. Segons informava ACN, la decisió la va prendre en el marc de la investigació per l’espionatge de l’eurodiputada Diana Riba i del diputat al Parlament Josep Maria Jové, tots dos d’ERC, després que ho reclamessin i s’hi oposés la fiscalia i el mateix jutjat. En la interlocutòria, l’Audiència ordena que es faci un informe pericial independent sobre els mòbils dels dos polítics, que hauran de ser entregats al jutjat.

El 24 d’octubre el jutjat d’instrucció número 20 va admetre a tràmit la querella contra la israeliana NSO Group, propietat d’OSY Technologies, però en comptes de citar els querellats com marca la llei, la jutgessa d’instrucció va preguntar a la fiscalia quines diligències volia practicar. Arran de la resposta de la fiscalia, el 15 de desembre passat el jutjat va denegar les diligències proposades en la querella de Jové i Riba i també la investigació de l’empresa.

El tribunal, per unanimitat, considera “incoherent” la decisió de la magistrada i no dona la raó a la fiscalia, que es va oposar a l’interrogatori dels representants de NSO al·legant que no constava que haguessin operat en territori espanyol. L’Audiència els recorda que la querella és per investigar si els mòbils espanyols de Jové i Riba van ser espiats mentre es trobaven a Espanya.

Tenint en compte la investigació feta pel Defensor del Poble, que va concloure que el CNI havia sotmès la intercepció de comunicacions al control judicial, l’Audiència veu pertinent que es demani informació al CNI sobre la compra del programari espia i el seu ús sobre Jové i Riba, i que declari la directora de l’organisme, Esperanza Casteleiro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona