Política

Llengua

Europa s’oblida de les llengües no oficials com el català

Units en la diversitat és el lema de la Unió Europea. Però de quina diversitat parla, més enllà de la dels estats? Les concrecions pressupostàries en qüestions lingüístiques acaben afectant les 24 llengües oficials, que coincideixen amb les dels estats membres, i les anomenades “llengües regionals i minoritàries” (entre 60 i 80) com ara el català i el cors són més aviat part de la retòrica i poca cosa més. Dels projectes dedicats a llengües, les no estatals tenen un paper irrisori, fins i tot superat per idiomes de fora de la UE. Tot això ho examina un informe presentat al Parlament Europeu deu anys després de la resolució Alfonsi a favor de la diversitat lingüística. L’ha executat el professor de la UPF Vicent Climent-Ferrando, per encàrrec d’eurodiputats d’ERC i Junts.

Tot i la mancança de dades, ha fet una laboriosa recerca que determina la situació a grans trets: per exemple, només el 0,004% dels projectes sobre llengües del programa de mobilitat universitària Erasmus afecten les no oficials; és a dir, 100 projectes d’un total de 22.278. En el cas dels programes lingüístics per als sectors culturals i creatius Creative Europe, representen el 0,89% i un 11,7% dels de la iniciativa Horizon 2020 sobre innovació. Les xifres estimades originen dubtes sobre la voluntat política.

L’informe assenyala la paradoxa que malgrat que la Comissió Europea assegura que no té competències per fer polítiques sobre llengües regionals, va endegar un projecte l’any passat per protegir les llengües en perill amb polítiques de promoció i cooperació en el terreny lingüístic pressupostades amb 3 milions d’euros i que s’implementarà en els pròxims dos anys. Per això, diu que aquest és un camí per recórrer. Assenyala que, a més de la cooperació amb polítiques dels països, hi podrien incloure mencions a les llengües minoritàries en els apartats lingüístics dels programes de la UE, incloure-les en les iniciatives de la Comissió i fer estudis per conèixer la seva situació. Qüestió de voluntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona