Política

En directe

Congrés dels Diputats

El ple rebutja la moció de censura a Pedro Sánchez

El candidat, Ramón Tamames, només ha rebut 53 dels 176 vots necessaris

Vox es queda sola en la votació i només suma un vot als seus, el de l’exdiputat de Cs Pablo Cambronero

Abascal: “Sabíem quin seria el resultat però estem satisfets: El govern ha quedat retratat”

El ple del Congrés dels Diputats ha tombat aquest dimecres al migdia la moció de censura impulsada per la ultradreta contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

El candidat presentat per Vox, el professor, economista i exdiputat comunista i centrista Ramón Tamames, només ha obtingut 53 dels 176 vots que necessitava perquè la iniciativa tirés endavant. La resta de grups hi han votat en contra (201 diputats) o s’han abstingut (91 vots).

El PP ja havia anunciat que no es pronunciaria ni a favor ni en contra i només es preveia el suport dels 52 parlamentaris de Vox. L’única sorpresa en la votació –en la qual hi han participat 349 diputats i que s’ha fet en veu alta– ha estat el sí de l’exdiputat de Ciutadans (Cs) Pablo Cambronero, ara al Grup Mixt.

En declaracions als mitjans després del ple, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha reconegut que eren conscients de “quin seria el resultat” però ha assegurat que estan “satisfets”, perquè “el govern ha quedat retratat”.

El debat de la moció de censura contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha reprès a les nou del matí amb la intervenció de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, que ha confirmat l’abstenció del seu partit.

La diputada popular ha justificat la decisió del seu grup de no votar-hi a favor “per respecte als espanyols”. “Però tampoc hi votaran en contra per respecte a Tamames”, ha afegit. “No és ni el nostre relat ni el nostre candidat ni el nostre projecte”, ha argumentat. “El PP seguirà el seu propi camí”, ha reblat.

La número 2 dels conservadors ha defensat que hi ha molts motius pels quals Sánchez “mereix la censura”, però ha dit que aquesta arribarà a les urnes i no amb una iniciativa parlamentària que està “derrotada” abans de començar.

En aquest sentit, ha instat el president del govern a convocar ja les eleccions i per sortir amb “dignitat” i “estalviar-nos uns mesos agònics”.

La portaveu del PP ha retret a Vox que faci l’“inexplicable regal” d’una “victòria parlamentària” al govern de coalició, perquè li permet “exhibir una unitat que no té” i, a més, “entronitzar” la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha estat “proclamada la marca blanca de Pedro Sánchez al capdavant de Podem”.

Moció “bumerang”

La següent intervenció ha estat la del portaveu del Grup Socialista, Patxi López, que ha agraït irònicament a Tamames haver-se prestat per a una moció de censura “bumerang”.

I és que segons el socialista, la iniciativa de Vox ha servit per demostrar “la fortalesa i l’enorme recorregut de futur d’aquest govern” i evidenciar, segons ell, la manca de projecte de la dreta. “Gràcies, senyor Tamames, per fer veure a tot Espanya que el govern progressista presidit per Pedro Sánchez és el govern de la gent i cal que duri molt, perquè els ciutadans han vist que darrer l’alternativa no hi ha absolutament res”, ha dit.

A més, ha afirmat que la moció ha “retratat Vox com allò que és: l’extrema dreta que només proposa el retorn al passat”. “Gràcies per aquesta oportunitat per desemmascarar els odiadors professionals”, ha afegit.

Segons López, al debat ha quedat “manifestament clar, que la dreta i l’extrema dreta estan junts, que són el mateix i que defensen el mateix”, i ha “certificat” que el PP està “lligat a Vox”. “El futur de Feijóo està en mans de Vox, i ja no enganyen a ningú”, ha afirmat. A més, ha lamentat que “des que [el president del PP, Alberto Núñez] Feijóo ha aparegut amb la seva aura de moderat no ha fet més que portar el PP cada vegada més cap a l’extrema dreta”

López ha recriminat a Tamames la seva “impresentable” reflexió sobre la memòria històrica i que s’hagi prestat per a aquesta “representació”. “Vox és una esmena a la totalitat a aquests més de 40 anys de democràcia i a la Transició que tant diu defensar. Després del que hem vist, vostè ja no la representa”, ha etzibat a Tamames.

Resultat anunciat

El candidat de la moció, el professor, economista i exdiputat comunista Ramón Tamames, ha declarat aquest matí que és funció de Vox intentar convèncer el PP perquè voti a favor de la moció de censura i no del candidat.

Tamames ha destacat que el debat ha generat “molt interès a tot el país” i espera que les intervencions del PP i PSOE d’avui siguin “interessants”. Segons ell, aquesta és una “ocasió estupenda per donar un bon repàs a la situació de la societat espanyola”. “Aquest és el joc parlamentari més fructífer”, ha afegit just abans d’entrar a l’hemicicle.

  • 12:46 Santiago Abascal, després del fracàs de la moció de censura: "Sabíem quin seria el resultat però estem satisfets: El govern ha quedat retratat"
  • 12:28 La moció queda rebutjada per 201 vots en contra. Només 53 diputats hi han votat a favor i 91 s'han abstingut
  • 12:00 En marxa la votació de la moció de censura de Vox a Pedro Sánchez
  • 11:53 Finalitza el debat de la moció de censura, que es votarà després d'un breu recès
  • 11:44 El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames, agafa la paraula per fer una última intervenció, en contrarèplica al president del govern espanyol, Pedro Sánchez
  • 11:39 Pedro Sánchez: "Hem viscut un frau constitucional durant dos dies"
  • 11:21 López insisteix a Tamames que no n'hi ha prou "amb ser notari dels problemes del país" sinó que havia de fer una proposta. "Rere la dreta no hi ha res preparat i han vingut amb un full en blanc. El seu programa és dir sempre no a aquest govern", ha dit
  • 10:51 Tamames, que no ha respost individualment a cap dels portaveus, fa una excepció amb el del PNB, Aitor Esteban, per recomanar-li que segueixin la "via autonomista" i no la "separatista"
  • 10:34 EN DIRECTE: Acaba la intervenció de Ramón Tamames. El debat de la moció de censura continua amb els torns de rèplica dels grups
  • 10:29 Tamames adverteix del perill de tornar "a les rutines del 36"
  • 10:27 Tamames afirma que es fa "història des del BOE"
  • 10:25 Tamames defensa que la moció de censura no ha estat "ociosa": "És un impuls a l'interès polític"
  • 10:09 Acaba el torn de Patxi López i agafa la paraula el candidat de la moció de censura, Ramón Tamames, que critica que "això no és una sessió parlamentària, és un míting"
  • 10:03 López: "L'únic objectiu de la dreta i la ultradreta és aturar les polítiques que ajuden la gent"
  • 09:57 López retreu a Tamames que dient que la Guerra Civil va començar el 1934 va "justificar un aixecament contra el govern legítim" de la República: "El que va dir és impresentable"
  • 09:54 López: "Vox és una esmena a la totalitat d'aquesta 40 anys de democràcia i a la transició que el senyor Tamames tant diu defensar"
  • 09:52 López recorda que Tamames ja ha participat en quatre mocions de censura: "Algun antecedent de voler carregar-se un govern progressista ja el té"
  • 09:44 López: "Des que Feijóo ha aparegut amb la seva aura de moderat no ha fet més que portar el PP cada vegada més cap a l'extrema dreta"
  • 09:43 López: "A Feijóo no li sembla important el que està en joc. Per això no apareix per aquí"
  • 09:41 López afirma que "Vox ha deixat clar que són el mateix que el PP"
  • 09:38 López afirma que el PP no té cap mesura de govern: "El seu programa és clar perquè està en blanc"
  • 09:37 López (PSOE) dona les gràcies a Tamames perquè la seva moció de censura ha servit per demostrar "l'enorme fortalesa i futur d'aquest govern" davant "el no-res absolut de la dreta"
  • 09:36 López, a Tamames: "La història del seu atreviment va acabar ahir al matí. Sánchez i Yolanda Díaz li van passar pel damunt amb les seves intervencions"
  • 09:35 El candidat de la moció de censura, Ramón Tamames, no utilitza el seu torn de rèplica i la paraula passa al portaveu del grup socialista, Patxi López
  • 09:34 Gamarra insisteix que "aquesta no és la nostra moció i aquest no és el nostre govern. Qualsevol actitud que no sigui l'abstenció vulneraria els principis del PP"
  • 09:26 Gamarra, a Sánchez: "Quan hi ha hagut sentències que no els hi agradaven, han utilitzat l'indult"
  • 09:25 La portaveu del PP acusa l'executiu d'haver "emmanillat el CGPJ després d'intentar assaltar-lo dues vegades"
  • 09:24 Gamarra: "Els nyaps legislatius s'han convertit en una moneda corrent"
  • 09:24 Gamarra retreu a Sánchez que "mai un govern havia atacat amb tanta fúria la societat civil" i "mai no s'havien degradat tant les institucions"
  • 09:15 La portaveu del PP, Cuca Gamarra, confirma que el seu grup s’abstindrà en la moció: “No hi votarem a favor per respecte als espanyols però no hi votarem en contra per respecte al senyor Tamames”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona