Política

Ajornat el viatge de Carles III a França per les protestes contra Macron

El rei anglès tenia previst començar la visita a Bordeus, una de les ciutats més afectades pels aldarulls

La novena jornada de mobilitzacions contra la reforma de les pensions acaba amb 457 detinguts i 441 policies ferits

Les mobilitzacions a França contra la reforma de les pensions decretada pel govern del president Emmanuel Macron han obligat finalment a posposar el viatge al país del monarca del Regne Unit, Carles III, que tenia prevista la visita del 26 al 29 de març.

El Palau de l’Elisi ha confirmat aquest divendres en un comunicat que París i Londres han pres la decisió conjuntament després d’una conversa telefònica aquest matí entre el president francès i el rei anglès.

La mateixa nota afegeix que la intenció dels dos països és reprogramar la visita “com més aviat millor” i “en les condicions que corresponen a la nostra relació d’amistat”.

La previsió inicial era que la visita del monarca britànic comencés el proper diumenge a Bordeus, una de les ciutats més afectades pels disturbis en què han derivat algunes protestes.

Carles III també s’havia de desplaçar a París per sopar a l’Elisi i els sindicats havien avisat que no s’hi instal·larien catifes vermelles.

Mig miler de detinguts

La novena jornada de vaga contra l’endarreriment de l’edat de la jubilació dels 62 als   64 anys va mobilitzar més d’un milió de persones, segons el govern francès, una xifra que els sindicats eleven a 3,5 milions.

Les protestes de dijous van acabar amb greus aldarulls a diversos punts del país, pels quals van ser detingudes almenys 457 persones i 441 agents de policia van resultar ferits, segons ha informat aquest divendres el ministre francès d’Interior, Gerald Darmanin, en una entrevista a CNews.

A París, ha dit, “1.500 vàndals” van atacar els policies amb còctels molotov, llambordes i barres de ferro. El departament d’Interior ha comptat 903 incendis de mobiliari urbà i de contenidors només a la capital francesa, on des de fa més de dues setmanes les escombraries s’acumulen al carrer per la vaga de recollida.

A Bordeus alguns manifestants van incendiar l’entrada de l’Ajuntament. També hi va haver greus aldarulls a Rennes, Nantes o Lorient.

Darmanin ha acusat l’extrema esquerra de ser la responsable dels actes de violència que s’han produït al marge de les marxes organitzades pels sindicats. “L’extrema esquerra vol atacar la República i cal donar un missatge de condemna”, ha assenyalat el ministre, que ha reconegut que els sindicats ja han denunciat la violència però ha afegit que no ho han fet tots els partits.

El titular d’Interior ha fet aquestes declaracions abans de l’anunci de l’Elisi de posposar la visita de Carles III. En el moment de l’entrevista, Darmanin ha assegurat que estaven “preparats” per rebre el monarca “en excel·lents condicions” i que mobilitzaria 4.000 agents per la visita.

Els sindicats han convocat una nova jornada d’aturades per al proper dimarts 28 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona