Política

TAIWAN

La presidenta de Taiwan desafia la Xina

Tsai Ing-wen inicia un viatge de deu dies durant el qual farà escala a Nova York i Los Angeles, on es preveu que es reuneixi amb el president de la Cambra de Representants dels EUA, Kevin McCarthy

Pequín ha alertat de represàlies si es produeix la trobada

La presidenta taiwanesa Tsai Ing-wen ha desafiat Pequín i viatja als EUA després que el gegant asiàtic amenacés amb represàlies si es reuneix amb el president de la Cambra de Representants estatunidenca, Kevin McCarthy. Tsai ha afirmat aquest dimecres abans de pujar a l’avió: “La pressió externa no impedirà la nostra determinació d’anar pel món”, segons recull l’agència Reuters.

“Estem tranquils i confiats, no cedirem ni provocarem. Taiwan caminarà amb fermesa pel camí de la llibertat i la democràcia i anirà pel món. Tot i que aquest camí és difícil, Taiwan no està sol”, ha assegurat Tsai, que inicia un viatge de deu dies durant els quals visitarà els aliats de l’Amèrica Central, Belize i Guatemala, i farà escala a Nova York, a l’anada, i Los Angeles, a la tornada, on s’espera que es reuneixi amb McCarthy, tot i que no hi ha confirmació oficial de la trobada.

La Xina, que reclama Taiwan com a territori propi, ha advertit en diverses ocasions els funcionaris nord-americans que no es reuneixin amb Tsai, ja que ho consideraran una mostra de suport al desig de l’illa de ser vista com un país independent. En una declaració poc abans que Tsai iniciés el seu viatge, el portaveu de l’Oficina d’Afers de Taiwan de la Xina ha alertat que si la mandatària taiwanesa es reuneix amb McCarthy “serà una altra provocació que viola greument el principi d’‘una sola Xina’, perjudica la sobirania i la integritat territorial de la Xina i destrueix la pau i l’estabilitat a l’estret de Taiwan”. “Ens hi oposem fermament i definitivament prendrem mesures per lluitar-hi decididament”, ha assenyalat.

Per la seva banda, Washington ha advertit Pequín que no utilitzi les escales nord-americanes del viatge de Tsai, que ha qualificat de “normals”, com a pretext per a un comportament agressiu, segons ‘The Guardian’

El gegant asiàtic va organitzar maniobres de guerra a la zona l’agost passat quan l’aleshores presidenta de la Cambra de Representants dels EUA Nancy Pelosi va visitar l’illa, un viatge que va augmentar la tensió entre Pequín i Washington.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona