Política

judicial

Borràs, condemnada a 4 anys i mig de presó

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna també a 13 anys d'inhabilitació la presidenta suspesa del Parlament però proposa un indult que evitaria que entrés a presó

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a quatre anys i mig de presó i  13 d'inhabilitació la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, però en la mateixa sentència en proposa un indult per tal que no hagi d’ingressar a un centre penitenciari. De fet, la condemna s’aprova amb el vot dels jutges Jesús María Barrientos -president de la sala- i Fernando Lacaba, i un vot particular en contra de la magistrada María Jesús Manzano Meseguer.

El tribunal de la sala civil i penal del TSJC la condemna a 4 anys i mig de presó i 4 d'inhabilitació per falsedat en document oficial i com a inductora d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil i a 9 anys més d' inhabilitació pel delicte de prevaricació. El tribunal considera provat que va realitzar contractes al marge de les exigències legals de manera deliberada tot utilitzant la fórmula de contractes menors. La intenció de Borràs de fer-ho deliberadament així mentre fou directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va ser, segons la sentència, eludir els controls de despesa a què està sotmesa una entitat pública.  El tribunal proposa al govern espanyol concedir-li un indult parcial a partir dels dos anys de pena de presó imposada de manera que, si la Moncloa li atorgués un indult de 2 anys i mig, Borràs no hauria d'ingressar a presó -l'indult el pot sol·licitar qualsevol ciutadà.  

La sentència condemna Isaías Herrero a 2 anys de presó i multa de 7 mesos com a cooperador necessari del delicte continuat de falsetat en document oficial i com autor d'un delicte continuat de falsetat en document mercantil. L'atenuant de la condemna és que va confessar l'autoria a través del pacte al que va arribar amb la fiscalia per acusar Borràs. 

Condemna a Andreu Pujol a 1 any i 2 mesos de presó com a cooperador necessari del delicte continuat de falsedat en document oficial i com autor d'un delicte continuar de falsedat en document mercantil també amb l'atenuant de confessió. També a multa de 5 mesos amb quota diària de 15 euros i a inhabilitació especial d'1 any i 1 dia per contractar amb administracions públiques o els seus ens depenents.

Absol Herrero i Pujol del delicte de prevaricació com a cooperadors necessaris perquè el tribunal considera que no es pot acreditar pel temps que suposadament es va cometre el delicte.  

En el seu vot particular, la magistrada María Jesús Manzano discrepa dels altres dos jutges en l'absolució d'Herrero i Pujol pel delicte de prevaricació i en apreciar com a atenuant la confessió d'ambdós però també perquè considera que hauria d'aplicar-se a tots tres condemnats un atenuant de dilacions indegudes. Entenent que Borràs seria la inductora del delicte continuat de falsedat en document oficial i Herrero i Pujol en serien coautors, la magistrada considera que a la presidenta suspesa del Parlament li correspondria una pena que no hauria de superar els 21 mesos de presó tenint en compte l'atenuant de dilacions indegudes. A més creu que la inhabilitació s'hauria de limitar en el cas de Borràs a càrrecs o feines públiques amb facultats de contractació però no a d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona