Política

Aragonès avisa Borràs que “no s’escudi en l’1-O” perquè els fets provats en la sentència “són greus”

PP, Cs i Vox han anunciat que acudiran a la Junta Electoral per obligar la presidenta del Parlament a deixar l’escó si no renuncia voluntàriament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha reaccionat aquesta tarda amb contundència a la sentència condemnatòria contra la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. “Els fets provats en la sentència són greus i atempten contra la bona administració dels cabals públics”, ha assegurat, i ha afegit que “ens hem de refermar contra totes les pràctiques vinculades a la corrupció” i perquè no tornin a passar “fets com aquest”. De fet, ha dit que “aquest cas no té cap vinculació amb la repressió política i judicial que estan patint representants de l’independentisme pel seu compromís amb el referèndum de l’1-O” i ha avisat Borràs que “no s’hauria d’escudar en la causa de la independència de Catalunya”. Sí que ha afirmat que “ningú desitja que persones d’aquesta rellevància acabin a la presó”, respecte a l’indult proposat pel tribunal. En tot cas, també ha demanat treballar per un pacte per triar la nova presidència del Parlament i ha instat Borràs a prendre “les decisions més adequades per preservar l’honorabilitat del Parlament”.

D’altra banda, la CUP sí que ha demanat la “dimissió immediata”. En declaracions del seu portaveu, Xavi Pellicer, ha assegurat que “estem parlant de corrupció” i d’uns fets “que no tenen res a veure amb l’independentisme”. Tampoc ha volgut valorar els indults ni disquisicions tècniques, però ha demanat el “pas el costat”.

Aquest “pas el costat” també l’ha exigit la portaveu del PSC, Alícia Romero, i la líder dels comuns, Jéssica Albiach. Els socialistes han defensat que cal “restablir” la normalitat del Parlament i que seria “raonable” que Borràs deixés vacant el càrrec “per responsabilitat”. D’altra banda, En Comú Podem ha lamentat que “per primera vegada” hi hagi una “presidenta de la segona institució del país condemnada per corrupció”.

Només Junts ha donat suport a Borràs. Els diputats s’han posat al seu costat en el moment de les declaracions a la premsa després de la sentència. I les mostres de suport també han proliferat per les xarxes. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha expressat la solidaritat i ha assegurat que el tribunal ja anava predisposat a la condemna perquè “ja tenia decidit el veredicte”. Altres càrrecs de Junts també han fet el mateix, com el mateix president del consell nacional de la formació, Josep Rull, que ha interpretat el verredicte com a “venjança” pròpia d’un “judici polític”. El mateix alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ha donat suport a Borràs davant una sentència “desproporcionada i injusta”. Alhora, l’expresident Quim Torra va suggerir que la presidència del Parlament quedés vacant per “no normalitzar la repressió”.

El PP, Ciutadans i Vox han anat més lluny i ja han avançat que si Borràs no presenta la renúncia de manera voluntària, recorreran a la Junta Electoral perquè hagi de deixar l’escó de diputada. És a dir, no esperaran a què hi hagi sentència ferma confirmada pel Tribunal Suprem, que és el que demana Borràs. Amb la petició dels grups de dreta i ultradreta, pretenen que passi el mateix que va patir l’expresident Quim Torra, que va ser desposseït del seu escó de diputat abans que la sentència fos ferma.

En canvi, el govern espanyol ha optat per la prudència. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha mostrat el seu “respecte absolut” a la sentència, però ha matisat que encara no és ferma. Fonts de l’executiu espanyol, però, han argumentat que, un cop sigui ferma, si el tribunal fa la proposta d’indult parcial, “el govern la tractarà com qualsevol altra”.

Les entitats sobiranistes

En un comunicat, Òmnium Cultural ha afirmat que la causa contra Borràs “ha tingut una motivació política especial” que “s’evidencia amb la condemna desproporcionada”. També han volgut exposar el “rebuig a les males praxis”, reclamant “exemplaritat”, però han posat l’accent en la persecució política antiindependentista. L’ANC ha donat suport a Borràs i ha qualificat d’“injustícia” la sentència, que és una “burla cruel” que emmarquen en el si de la repressió. Alhora, el Consell de la República ha denunciat que “no hi ha justícia quan qui seu al banc dels acusats és independentista” i ha lamentat que “la repressió no s’atura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona