Política

Aragonès demana la fi de la interinitat a la presidència de Parlament

El president de la Generalitat creu que els fets provats en la sentència “són greus” i els desvincula de la repressió

PP, Cs i Vox aniran a la Junta Electoral

Dimissió, pas al costat i renúncia. Aquestes són algunes de les paraules més pronunciades després de la condemna del TSJC contra la presidenta del Parlament suspesa de funcions, Laura Borràs. Només Junts la va defensar. I també va rebre el suport de l’ANC i el Consell de la República, a més del d’Òmnium Cultural, amb algun matís, ja que l’entitat va rebutjar “males praxis” de càrrecs públics. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reaccionar amb contundència, dient que “els fets provats en la sentència són greus i atempten contra la bona administració dels cabals públics”, i va afegir: “ens hem de refermar contra totes les pràctiques vinculades a la corrupció” perquè no tornin a passar “fets com aquest”.

De fet, Aragonès va desvincular el cas de Borràs de “la repressió que estan patint representants de l’independentisme pel seu compromís amb el referèndum de l’1-O” i va avisar la presidenta de Junts que “no s’hauria d’escudar en la causa de la independència de Catalunya”. Sí que va matisar, però, que “ningú desitja que persones d’aquesta rellevància acabin a la presó”, respecte a l’indult proposat pel tribunal. En tot cas, va demanar responsabilitat i rapidesa per prendre “les decisions més adequades per preservar l’honorabilitat del Parlament”, en referència a la substitució de Borràs al capdavant de la segona institució del país, que el President creu que ha de recuperar les “plenes funcions”. .

El govern espanyol va optar per la prudència i el respecte a la sentència. Fonts de l’executiu estatal van dir que, un cop sigui fema, si el tribunal fa la proposta d’indult parcial, “el govern la tractarà com qualsevol altra”.

D’altra banda, la CUP va demanar la “dimissió immediata”. El seu portaveu, Xavi Pellicer, va dir que “estem parlant de corrupció” i d’uns fets “que no tenen res a veure amb l’independentisme”, i va apel·lar al “pas el costat”. Aquest “pas el costat” també el va exigir la portaveu del PSC, Alícia Romero, i la líder dels comuns, Jéssica Albiach. Els socialistes també van defensar que cal “restablir” la normalitat del Parlament i que seria “raonable” que Borràs deixés el càrrec “per responsabilitat”.

Només Junts va donar suport a Borràs. Els diputats van estar al seu costat en la compareixença posterior a la sentència i després van proliferar les mostres de suport. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va expressar la solidaritat, afegint que el tribunal anava predisposat a la condemna perquè “ja tenia decidit el veredicte”. El secretari general, Jordi Turull, va asseverar que estava acreditada la “persecució política”, com l’alcaldable per Barcelona, Xavier Trias, que va posar l’accent en la condemna “desproporcionada i injusta”. L’expresident Quim Torra va suggerir deixar vacant la presidència del Parlament per “no normalitzar la repressió”.

Ara bé, l’unionisme no es va quedar quiet. El PP, Cs i Vox van avançar que si Borràs no presenta la renúncia voluntàriament, recorreran a la Junta Electoral perquè hagi de deixar l’escó abans que la sentència sigui ferma.

LES FRASES

Aquest cas no té cap vinculació amb la repressió pel compromís amb el referèndum de l’1-O
Pere Aragonès
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Estem parlant de corrupció i d’uns fets que no tenen res a veure amb l’independentisme
Xavi Pellicer
portaveu de la cup
Esperem que Laura Borràs faci un pas al costat per responsabilitat política
Alícia Romero
portaveu del psc
Estem indignats. El procés judicial ha estat ple d’irregularitats des de l’inici
Carles Puigdemont
expresident de la Generalitat
No parlarem de substitucions fins que no estiguem en un possible escenari de substitució
Jordi Turull
secretari general jxcat
Per primer cop, una presidenta del Parlament ha estat condemnada per corrupció
Jéssica Albiach
presidenta en comú podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona