Política

cimera hispano-xinesa

Sánchez “anima” Xi perquè parli amb Zelenski per a conèixer el seu pla de pau

El president del govern espanyol s’interessa per la recent trobada entre el líder xinès i Vladímir Putin

El cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres en roda de premsa que “ha animat” el líder xinès, Xi Jinping, perquè “tingui una conversa” amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per a “conèixer el seu pla de pau”.

Sánchez s’ha reunit aquest divendres a Pequín amb Xi –que no ha parlat amb el líder ucraïnès des que comencés la invasió russa d’Ucraïna– i li ha traslladat “la seva preocupació” sobre l’ “agressió il·legal de Putin a Ucraïna”.

Abans de la trobada amb el líder xinès, el president del govern espanyol havia estat en contacte amb Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, que visitarà la Xina la setmana vinent juntament amb el president francès, Emmanuel Macron.

Així mateix, Sánchez ha expressat el seu suport a la fórmula de pau del president ucraïnès per “establir les bases d’una pau duradora a Ucraïna”.

Durant la seva reunió amb el governant xinès, el cap del govern espanyol s’ha interessat pel recent viatge de Xi a Rússia, on es va reunir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

Més enllà d’assenyalar en la xarxa social Twitter que ha mantingut un “intercanvi sincer” amb el líder del gegant asiàtic, Sánchez no ha facilitat detalls sobre el que Xi ha dit en la conversa i ha insistit que a Espanya i la Unió Europea existeix una “unitat respecte a la defensa de la carta de l’ONU i el “respecte a la sobirania d’Ucraïna, un país que està sent atacat”.

Sánchez ha recalcat durant la seva conversa amb Xi que ha de ser Ucraïna “qui decideixi sobre les seves qüestions”.

També s’ha referit al recent document de presa de posició publicat pel govern xinès: “Creiem que existeixen alguns punts importants i reconec l’esforç de les autoritats xineses entorn del rebuig total a l’ús de la força nuclear (...) i el seu respecte a la integritat territorial”.

El cap de l’executiu espanyol ha emfatitzat que Espanya està assistint a Ucraïna “no sols bèl·licament sinó també econòmica i humanitàriament” i ha detallat que és “el cinquè país en nivell d’acolliment de refugiats ucraïnesos”.

Sánchez ha assegurat en la xarxa social Twitter que la seva visita de dos dies al país asiàtic “impulsa les seves relacions bilaterals i reforça la cooperació en diversos desafiaments globals”.

La Xina, que ha mantingut una posició ambigua respecte a la guerra a Ucraïna, estipula en la seva presa de posició, publicada al febrer, el seu rebuig a les sancions, el seu suport al respecte a la integritat territorial de tots els països, inclòs Ucraïna, i a les “legítimes preocupacions de seguretat de totes les parts”, en referència a Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona