Política

Rússia assumeix durant un mes la presidència de torn del Consell de Seguretat de l’ONU

Crida de Kíiv a impedir que Moscou abusi d’aquesta nova responsabilitat

Rússia ha assumit aquest dissabte la presidència de torn del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, una responsabilitat que ocuparà durant un mes però que és bàsicament protocol·lària, dedicada a gestionar l’agenda de treball i presidir les reunions del màxim òrgan de decisió de l’ONU. Es tracta d’una presidència mensual rotatòria que arriba en plena guerra a Ucraïna.

Per aquest motiu, el ministre ucraïnès d’Afers Exteriors, Dmytro Kuleba, ha reclamat aquest dissabte als membres del Consell que no permetin que Moscou abusi de la presidència de torn: “La presidència russa és una bufetada a la comunitat internacional. Insto els actuals membres del Consell de Seguretat a frustrar qualsevol intent rus d’abusar de la presidència”, ha escrit a Twitter. El ministre acompanyava el missatge amb les etiquetes “BadRussianJoke” (broma russa de mal gust) i “InsecurityCouncil” (Consell d’Inseguretat).

Ucraïna manté que Moscou va heretar il·legalment el lloc de la Unió Soviètica. Així, Kuleba denuncia que “Rússia va usurpar el seient [al Consell de Seguretat], està duent a terme una guerra colonial i el seu líder és un criminal de guerra reclamat pel Tribunal Penal Internacional per haver segrestat nens”.

També el ministre d’Exteriors letó, Edgars Rinkevics, ha qualificat d’“immoral i deplorable” el fet que Rússia assumeixi la presidència rotatòria alhora que lliura una guerra d’agressió contra Ucraïna.

Mentrestant, el ministre rus de Defensa, Serguéi Shoigú, ha abordat aquest dissabte amb el comandament de l’agrupació de tropes que combaten a Ucraïna el subministrament de munició i ha afirmat que la producció d’armes convencionals i d’alta precisió s’ha multiplicat. El general de l’exèrcit va atendre els informes sobre la situació al país veí dels diferents comandaments militars, entre els quals hi ha el cap de l’Estat Major General de les Forces Armades de Rússia, Valeri Guerásimov, que dirigeix la campanya militar russa.

Sobre el terreny, les tropes russes han aconseguit resultats marginals a la batalla de Bakhmut, però no aconsegueixen prendre la ciutat, segons ha assegurat aquest dissabte la viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Malyar: L’exèrcit rus “intenta avançar cap al centre de la ciutat, en algunes zones té progressos menors variables, però no aconsegueix prendre la ciutat. Continuen els combats intensos a la rodalia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona