Política

finlàndia

Finlàndia tria el canvi i aposta pels conservadors

El centrista Kokoomus guanya les eleccions per un estret marge, seguit de la ultradreta

Els socialdemòcrates de l’actual primera ministra, Sanna Marin, cauen a la tercera posició

Tal com apuntaven les enquestes, Finlàndia ha optat pel canvi en les eleccions parlamentàries celebrades aquest diumenge i ha encimbellat els dos principals partits de l’oposició, el conservador Kokoomus i l’ultradretà Veritables Finlandesos.

Al final de l’escrutini, informa l’agència Efe, la formació conservadora que lidera Petteri Orpo, fins ara la tercera força política del país nòrdic, va obtenir el 20,8% dels vots i 48 dels 200 escons de l’Eduskunta Riksdag o Parlament unicameral, deu més que en les anteriors eleccions.

Un avanç significatiu que torna a situar els conservadors com el principal partit de Finlàndia després de dotze anys i que permetrà a Orpo dirigir les negociacions per formar el pròxim govern de coalició que haurà de substituir l’encapçalat fins ara per la primera ministra, la socialdemòcrata Sanna Marin.

Per la seva banda, l’ultradretà Veritables Finlandeses, liderat per la cap de l’oposició, Riikka Purra, va recollir el 20,1% dels vots i 46 escons, set més que en els darrers comicis, després d’augmentar un 2,6% el seu suport a les urnes.

“El poble finlandès vol un canvi i ara obriré negociacions amb tots els partits per formar govern”, va afirmar en declaracions a la premsa, recollides per l’agència Efe, un Orpo exultant abans fins i tot que hagués finalitzat el recompte.

Avenç insuficient de l’SDP

El Partit Socialdemòcrata (SDP) de Marin finalment es va haver de conformar amb el tercer lloc, en obtenir 43 diputats, tot i millorar els seus propis resultats i quedar-se només dues dècimes per sota de la ultradreta.

L’SDP, fins ara el principal partit del país, va aconseguir tres escons més i un 2,2% més de vots que en les eleccions de 2019, un avanç insuficient, però que li atorga el dret a ser tingut en compte com un possible soci en la futura coalició governamental.

“El meu partit ha guanyat suports i tenim més representació en el Parlament, de manera que, com a líder del partit, estic molt contenta”, va dir Marin, qui concorria per primera vegada com a líder de la seva formació en unes eleccions parlamentàries.

Marin va pronosticar unes negociacions difícils per formar govern, tot i que va expressar la seva confiança en què s’arribarà a un acord que garanteixi una coalició amb majoria parlamentària.

La mateixa Marin va avançar durant la campanya que no tindria inconvenient en governar amb els conservadors sempre que no s’apliquin retallades en educació, ni sanitat ni serveis socials, tot i que veu impossible arribar a un acord amb els Veritables Finlandesos, informa Efe.

El líder conservador, per la seva banda, va dir que vol negociar amb tots els partits, independentment de la seva ideologia, perquè la seva intenció és crear “un govern amb una sòlida majoria”.

Interrogat per la premsa estrangera sobre si estaria disposat a formar govern amb l’extrema dreta, el líder conservador es va militar a dir que a “Finlàndia no hi ha partits d’extrema dreta”. Una afirmació estranya, explica Efe, atès que el mateix Orpo, en la seva etapa com a ministre d’Economia, va acordar el 2017 amb l’aleshores primer ministro, el centrista Juha Sipilä, expulsar de la coalició governamental els Veritables Finlandesos a causa del gir cap a la ultradreta que va fer la formació amb l’elecció com a president de Jussi Halla-aho, representant de l’ala més radical.

Els conservadors de Kokoomus i el partit de Riikka Purra comparteixen visions similars en determinats temes, principalment l’econòmic, però mantenen grans diferències en qüestions com ara la migració i les polítiques europees i mediambientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona