Política

67.000 electors estrangers podran votar

Un total de 67.379 estrangers empadronats en municipis catalans tenen dret a votar en les eleccions municipals –les úniques en què es permet fer-ho a ciutadans sense passaport espanyol–, sempre que hagin demanat expressament, això sí, la seva inscripció al cens electoral. En concret, n’hi ha 41.167 a la demarcació de Barcelona, 13.459 a Girona, 8.640 a Tarragona i 4.113 a Lleida.

A tots ells, al llarg del desembre i el gener, l’oficina del cens electoral ja els va enviar comunicacions personalitzades per informar-los del seu dret. Es tracta dels censats procedents dels estats de la Unió Europea, que hi tenen dret automàtic, o bé dels 13 països amb qui l’Estat espanyol ha signat un acord específic de reciprocitat, entre els quals destaquen el Regne Unit –per primer cop des que es va materialitzar el Brexit– i Noruega, però també diversos països sud-americans, Cap Verd, Corea del Sud o Nova Zelanda. Tots els que ho van desitjar ja van poder demanar formalment poder votar fins al 30 de gener, si bé l’ens estatal encara no ha donat xifres de quants es van acollir efectivament a aquest dret.

Entre els requisits que es demanaven, això sí, hi ha que tinguin el permís de residència a l’Estat i que estiguin empadronats al municipi on volen votar. A més, se’ls exigeix un mínim de cinc anys de residència ininterrompuda prèvia a l’Estat, tres en el cas dels britànics i els noruecs. Les nacionalitats italiana (16.666), romanesa (13.340) i francesa (10.874) ocupen amb diferència el podi de col·lectius estrangers amb més votants potencials el 28-M. A més distància, amb encara no 3.000, hi ha els britànics, els holandesos i els portuguesos.

LA XIFRA

41.167
estrangers
empadronats a la demarcació de Barcelona han pogut demanar inscriure’s al cens per votar el 28-M.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona