Política

Aragonès reclama a Sánchez la taula de diàleg aquest 2023

El president de la Generalitat li recorda que va fer “bandera del diàleg i de la mà estesa” i que ara no la pot arriar per motius electorals

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat una vegada més al president de l’executiu, Pedro Sánchez, que torni a convocar la taula de diàleg, i que no la posposi per motius electorals. Després dels darrers acords aconseguits al desembre en el marc de la negociació entre els dos governs traduïts en una reforma del Codi Penal, Aragonès considera que la taula de diàleg no hauria de quedar en punt mort aquest 2023, tot i ser un any marcat per eleccions locals, autonòmiques i generals. “Si Pedro Sánchez, que ha fet bandera del diàleg i de la mà estesa, ara amaga, retira i fa malbé aquesta bandera del diàleg perquè té eleccions municipals i autonòmiques, haurà de donar explicacions de per què no vol dialogar”, ha assegurat Aragonès en un entrevista a l’agència EFE.

El president català també ha admès que si hi ha un canvi de color polític a la Moncloa, “les condicions per avançar en el procés de negociació seran més difícils”, però no ha vinculat la continuïtat de l’aposta per la vida dialogada al fet que Sánchez guanyi les eleccions generals.

Rèplica d’Iceta

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha replicat a Aragonès reivindicant la política del cap de l’executiu espanyol sobre Catalunya, que considera que explica que la situació “d’avui sigui radicalment diferent a la del 2017”. “Qui va alçar bandera de diàleg és Pedro Sánchez, ningú ha fet més pel diàleg que ell”, ha assegurat en declaracions al Museu Picasso de Barcelona amb motiu del 50è aniversari de la mort de l’artista.

Acord de claredat

Abans d’intentar pactar una consulta per l’autodeterminació de Catalunya amb l’executiu espanyol, Aragonès pretén sumar forces a Catalunya mitjançant el gran acord amb agents polítics, socials, econòmics, sindicals i culturals que serveixi per fixar les condicions concretes d’aquest referèndum. L’anomenat Acord de Claredat està en mans d’una comissió d’experts i el president ha reiterat que quan estiguin “prou madurs” s’iniciaran els contactes amb la resta de forces polítiques catalanes després del 28 de maig, per “no interferir” en les eleccions.

Sobre el posicionament contrari que pugui tenir JxCat a la proposta, Aragonès els ha preguntat: “Continuem sense full de ruta i estancats? Perquè el problema de l’estratègia de confrontació és que mai no hem sabut bé en què consisteix”. I a la CUP els ha suggerit que la seva defensa d’un referèndum amb “connexió” internacional encaixa perfectament amb l’acord de claredat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona