Política

crisi migratòria

Declaren l’estat d’emergència per l’augment del flux migratori

El govern italià va declarar ahir l’estat d’emergència durant sis mesos al país arran de l’augment del flux migratori, segons publica el diari Corriere della Sera. L’executiu ha adoptat aquesta iniciativa a proposta del ministre de Protecció Civil i Polítiques Marítimes, Nello Musumeci, que ha entomat, així, la petició del ministre de l’Interior, Matteo Piantedosi.

El govern de la ultradretana Giorgia Meloni calcula que l’arribada de migrants ha pujat un 300% i ha exigit una intervenció “conscient i responsable” de la UE, en paraules del mateix Musumeci.

L’ordre de l’estat d’emergència arriba acompanyada d’un préstec inicial de cinc milions d’euros. Es desconeixen les conseqüències d’aquesta mesura, ja que no s’ha explicat el seu abast ni tampoc ha estat detallada. Sí, però, que servirà per agilitar els processos d’identificació i expulsió, expliquen les agències. Aquesta mesura ha de permetre guanyar temps al govern italià mentre es modifiquen les lleis migratòries per endurir-les encara més. En aquest sentit, la comissió d’Afers Constitucionals del Senat italià va reprendre ahir l’examen del projecte de llei de migrants de l’executiu de Meloni, que augmenta les penes de presó per als traficants i complica les tasques de salvament de les ONG al mar.

Mentrestant, més de 3.000 migrants han arribat al país en les últimes hores. Dilluns la Guàrdia Costanera italiana va interceptar dos vaixells amb 800 i 400 persones a bord, respectivament, en aigües pròximes a Sicília i Calàbria, al sud del país, que es van sumar a les prop de 2.000 que les autoritats italianes ja havien socorregut en altres operacions des de divendres.

Durant els tres primers mesos de l’any, 28.000 migrants han arribat a Itàlia, una xifra que suposa un 300% més que el 2022, i les projeccions indiquen que, a aquest ritme, hi podria haver 430.000 desembarcaments a finals d’any, segons informa Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA