Política

Dimiteix l’únic ministre militar de Lula

El general de reserva Gonçalves Dias deixa el càrrec arran de la difusió d’un vídeo a l’interior del palau presidencial juntament amb bolsonaristes durant el fallit assalt colpista

El general de reserva Marco Edson Gonçalves Dias, principal assessor en seguretat nacional i l’únic militar amb rang de ministre del govern del president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha presentat la dimissió, va informar l’agència Efe dimecres a última hora del vespre hora catalana. El general, explica l’agència, va presentar la renúncia després que la premsa local difongués un vídeo en el qual se’l veu a l’interior del palau presidencial amb bolsonaristes durant el fallit assalt a les seus dels tres poders de l’Estat –la Presidència, el Congrés, el Tribunal Suprem– el 8 de gener passat.

La dimissió de Gonçalves Dias, un home de confiança del president Lula, va ser immediatament acceptada pel mandatari, van informar fonts oficials recollides per Efe.

En les imatges del vídeo de les càmeres de seguretat de la seu de la presidència difoses per la televisió CNN Brasil, es veu inicialment l’ara exministre recorrent els passadissos del tercer pis del Palau de Planalto i entrant al despatx del cap d’Estat, però també se’l pot observar al costat d’alguns dels manifestants que van irrompre a l’edifici presidencial, als quals sembla indicar-los una sortida d’emergència.

En una imatge, un dels seus assessors apareix parlant amb els colpistes, saludant-los i oferint-los una ampolla d’aigua. En cap moment es veu a Gonçalves Dias ni cap dels seus assessors intentant fer fora els colpistes o impedir la seva entrada.

Gonçalves Dias era un militar molt pròxim a Lula, va treballar en la seguretat de la Presidència en els dos primers mandats del polític progressista i en el de la seva successora, Dilma Rousseff, i es va ocupar també de la seguretat de la campanya electoral de Lula de 2022.

El 8 de gener passat, milers de seguidors de l’expresident d’extrema dreta Jair Bolsonaro, que no reconeixien la seva derrota en les eleccions d’octubre, van assaltar les seus de la Presidència del Brasil, el Congrés i el Tribunal Suprem en un intent de derrocar Lula.

Poc abans d’anunciar la renúncia de Gonçalves Dias, va informar Efe, des de la Presidència del Brasil s’havia difós un comunicat en el qual es destaca que la participació de militars en els actes colpistes estava sent investigat pel Suprem des del 27 de febrer i va afirmar que tots els responsables seran sancionats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona