Política

ERC presenta 182 llistes gironines i Junts, 174

És la xifra més alta dels republicans

El PSC arriba a les 128, la dada més alta des del 2011, i la CUP manté les 40

La sort ja està tirada. Dilluns es va tancar el termini per presentar les candidatures que poden presentar partits polítics o bé agrupacions d’electors a les pròximes eleccions municipals. Avui s’han publicat als butlletins oficials provincials totes les candidatures presentades i les juntes de zona tindran dos dies per detectar-hi possibles irregularitats i comunicar-les. Tot i això, ahir alguns partits ja van fer balanç de “l’artilleria” amb què es presenten el 28 de maig.

Junts per Catalunya ha presentat 174 candidatures a les comarques gironines (el nombre més elevat, a l’Alt Empordà, 50; seguit del Baix Empordà, 27; el Gironès, 23; la Selva, 22, i la Garrotxa, 16). Una dada que la presidenta de la vegueria de Girona, Maria Àngels Planas, qualifica “d’excepcional i de gran valor”, tenint en compte que Junts “és un partit nou, que va néixer l’estiu del 2020 i que ha fet, en tot aquest temps, una gran tasca d’implantació del projecte a pobles i ciutats”, una feina que ha permès “reunir un gran nombre de persones compromeses amb el seu municipi, amb un enorme capital humà”. “Comptem amb candidats i candidates que tenen una gran força, determinació i voluntat de servei públic; experiència i renovació, per poder confeccionar les millors llistes i consolidar-nos com a força política municipal en les eleccions”, afirma.

ERC, el que té més llistes

Esquerra Republicana serà present a 182 municipis a la demarcació de Girona. “Serem presents a 182 municipis, més que mai abans, amb equips i projectes de gran valor”, detalla Pau Presas. Representen el nombre màxim de candidatures presentades pels republicans gironins en unes eleccions municipals. Segons Pau Presas, president del partit a la demarcació, les candidatures són paritàries i una barreja de cares conegudes que aporten “experiència i veterania, i nous rostres amb idees per créixer”.

Per la seva banda, el PSC ha presentat davant de les cinc juntes electorals de zona 128 candidatures. És la dada més alta des del 2011, després d’una baixada durant els anys 2015 i 2019. “S’ha pogut fer candidatura a municipis on feia anys que no es feia i el partit ha fet un esforç per recuperar implantació al territori, on espera que això es tradueixi en millors resultats que fa quatre anys i en més alcaldies”, exposen. La CUP es manté i presenta 40 candidatures a comarques gironines, el mateix nombre que el 2019. Creixen, però, al Gironès. “Passem de 12 a 15 candidatures; incorporem Sant Jordi Desvalls, Sant Martí Vell i Medinyà, i mantenim les altres dotze que teníem”, remarquen des del grup. “Hem fet candidatura Som Poble, llistes associades a la CUP amb l’objectiu d’ampliar la unitat popular i créixer als municipis amb més pluralisme. I també a Girona amb Guanyem.”

LES FRASES

La candidatura de Junts és excepcional i de gran valor tenint en compte que som un partit nou
Maria Àngels Planas
presidenta junts vegueria girona
Serem presents a 182 municipis, més que mai abans, amb equips i projectes de gran valor
Pau Presas
president regional d’ERC Girona

120.000 migrants gironins no podran votar

On voto? és el lema de la campanya que la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines ha iniciat per reivindicar la demanda del dret a vot i denunciar les barreres que encara existeixen per a la plena participació de les persones migrants en la vida política del país. La Coordinadora ha dut a terme un estudi quantitatiu que mostra que a les comarques gironines un de cada cinc veïns no podrà votar en les pròximes eleccions (unes 120.788 persones). Això vol dir que, tot i viure i treballar aquí, no podran escollir els seus representants polítics ni incidir en les polítiques públiques que els afectaran directament. I en l’àmbit català, un milió de persones no ho podran fer.

Per municipis, Salt és la població amb el percentatge més elevat de persones que no podran votar, concretament un 34%. Però n’hi ha molts d’altres on la població exclosa de les urnes arriba gairebé al 20%. És el cas de Girona, Santa Coloma de Farners i Olot. A Figueres, s’enfila fins al 27% de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona