Política

Entre la destral i la Ryder Cup de golf del 2031

Les ocupacions en urbanitzacions i l’aspiració de Caldes per ser la seu d’una competició mundial marquen el mandat

La incògnita és saber si l’oposició bastirà una alternativa

Una destral i un pal de golf i, per extensió, la competició mundial de la Ryder Cup, resumeixen el mandat polític a Caldes de Malavella –8.196 habitants, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) del 2022–. L’alcalde, Salvador Balliu (Junts), es va haver de defensar d’uns ocupes que havien entrat en una de les seves cases, a la urbanització de Can Solà Gros. Ho va fer amb el primer que va trobar al cotxe: una destral.

Allò va passar el dilluns de Pasqua de l’any passat. Hi va haver valoracions de tot tipus i l’exalcalde de Badalona Xavier García Albiol (PP) va elogiar Balliu. A l’empresari li han arribat “més inputs [reaccions] positius que negatius”. I entre això i el balanç de la gestió feta, ha decidit repetir com a candidat. “Em veig amb forces i tinc experiència”, diu Balliu, que presideix el Consell Comarcal de la Selva.

Fa més de dues dècades que Balliu, de 58 anys, és a l’Ajuntament. Havia estat regidor de CiU amb Miquel Casas al capdavant, i ara fa de batlle des del 2011: només un mandat amb majoria absoluta (2015-2019) i els altres dos amb un pacte amb el PSC (2011-2015 i 2019-2023). El 2007, la Plataforma Independent de Caldes (PIC) es va imposar a CiU.

Abans de l ’abril del 2022, Balliu ja pregonava des de feia anys que la llei és massa laxa amb les ocupacions delinqüencials. El gener del 2021, el batlle havia participat en una trobada telemàtica amb responsables del Ministeri de Justícia, juntament amb els alcaldes de Maçanet de la Selva, Vidreres, Sils i Riells i Viabrea.

Balliu explica que ha contactat amb representants del Parlament i del Congrés dels Diputats. “No s’ha avançat.” Diu que amb la recent normativa del govern els ajuntaments poden denunciar les ocupacions al jutjat, però que els casos no es jutgen fins al cap de “molt de temps”. Esmenta que han reduït el nombre d’ocupacions, d’una vuitantena a menys de deu, perquè la policia local intervé i els serveis socials atenen els més necessitats.

Al nou candidat d’ERC, Josep Maria Fugarolas, li dol que l’Ajuntament no es preocupi més de la raó per la qual hi ha habitatges buits. “És una qüestió que s’ha de tractar sense populisme.” A Maria Vidal (Caldes En Comú Podem) li sembla que la defensa de Balliu amb la destral va ser “un acte de campanya”, i Marc Martínez (Som Caldes-CUP) diu que l’alcalde “es va equivocar”. Poc després dels fets, ERC, els comuns i Som van demanar la dimissió del batlle.

Ana Belén López (PSC) és integrant de l’equip de govern de Caldes pel pacte amb Junts. López, que repetirà d’alcaldable, considera que Balliu va tenir “una reacció humana que qualsevol hauria pogut tenir” però que, com a alcalde, hauria hagut de tenir més sang freda. “És el cap de la Policia Local”, recorda.

Balliu parla del futur immediat. “Tenim molts milions pendents d’executar per la covid-19 i la lentitud de l’administració, però fem més que en altres pobles més grans dels voltants.” Gràcies a la venda d’una parcel·la del golf –explica–, adjudicaran la construcció de la nova biblioteca per quasi 4 milions. Fa uns mesos es va estrenar l’escola de música al solar de l’antiga casa dels mestres de l’escola Sant Esteve.

“Un motor econòmic”

Després de les ocupacions, les aspiracions per organitzar la Ryder Cup del 2031 han centrat l’agenda caldenca. “Això seria un motor econòmic per a tot Girona, per a l’aeroport i perquè es fes el baixador del TAV a Vilobí”, diu Balliu, que explica que la Ryder és la competició esportiva més important darrere els jocs olímpics i el mundial de futbol. Al gener, responsables del PGA Golf de Catalunya, ara Camiral Golf & Wellness, van exposar als regidors quin és el seu projecte, que consistiria en construir un altre camp de golf i gairebé 185 cases en una superfície de més de 100 hectàrees. És en un espai a l’altra banda de l’A-2, a l’altre costat de les instal·lacions actuals del golf. Per López (PSC), “la possibilitat que la Ryder es faci a Caldes és una oportunitat única, de país, però no és un xec en blanc. Hem de vigilar molt”. En això, Balliu hi està d’acord.

Fonts de la Diputació de Girona consideren que acollir la Ryder Cup dinamitzaria i projectaria la imatge internacional de les comarques gironines. Fa uns dies, el sector turístic i empresarial de la demarcació també apressava la Generalitat a donar suport a la candidatura de Barcelona-Costa Brava per al 2031. El govern de l’Estat també està disposat a donar-hi suport. S’ha compromès a aportar-hi diners i que l’esdeveniment sigui considerat d’interès públic. La Ryder Cup, que enfronta els Estats Units amb Europa, tindrà lloc als afores de Roma del 25 de setembre a l’1 d’octubre.

A ERC, la segona llista més votada el 2019, li sembla bé que la Ryder Cup es faci, sempre que “no vagi associada a una gran operació urbanística”. Ho explica el seu cap de llista, Josep Maria Fugarolas. “El Golf és un motor econòmic important per a Caldes”, però alerta que el projecte significa “carregar-nos el territori”. Encara més contundent es mostra Martínez (Som): “Això és una excusa per urbanitzar. Si volen fer la Ryder Cup, perfecte, però que la facin en les actuals instal·lacions del golf, que ja tenen dos camps de 18 forats. No es pot fer una altra urbanització quan a Caldes ja tenim problemes amb la gestió de les urbanitzacions, com s’ha demostrat en el porta a porta [implementat el 2021]”. A Maria Vidal li sembla “desorbitat i indecent” la Ryder Cup, i més en un context de sequera, cosa que comparteix Martínez.

Fa quatre anys, Junts va perdre la majoria absoluta, però es va imposar de manera folgada –4 edils més que ERC i Som–. La incògnita és saber si els dos grups bastiran una alternativa. Comparteixen la necessitat de fer una sala de vetlla. Fugarolas voldria més polítiques d’habitatge i Martínez parla de cuidar “el dia a dia i no pas els grans esdeveniments”. López (PSC) és optimista pel context gironí, català i estatal i aspira a tenir tres edils.

Sis de sis?
Junts, ERC, Som Caldes-CUP, el PSC i els comuns repetiran candidatura, amb canvi de cares en els republicans i els comuns. En canvi, Ciutadans no farà llista i el PP, sí. El 2019 totes les llistes que van concórrer als comicis van obtenir representació. Es repetirà ara?
Salvador Balliu Junts Empresari i amb estudis d’enginyeria elèctrica. Alcalde des del 2011, Balliu encapçala per cinquè cop una candidatura. Somia en canvis legals contra les ocupacions i en la Ryder Cup del 2031.
Josep M. Fugarolas ERC Regidor des del setembre del 2022, relleva Dídac López com a candidat. És graduat en podologia i especialitzat en ortopèdia i podologia pediàtrica. “Podem pactar amb tothom excepte el PP.”
Marc Martínez Som Caldes-CUP Tècnic de medi ambient en una empresa d’enginyeria. Encapçala Som Caldes, una llista amb vincles amb la CUP i que va irrompre amb força el 2019. S’oposa a la Ryder clarament.
Ana Belén López PSC Funcionària de l’administració local. Ha estat edil de Promoció Econòmica i Serveis Socials. Cap de llista per segona vegada. Sòcia de Junts, tant a Caldes com al Consell de la Selva.
Maria Vidal Caldes En Comú Podem Reelegida fa poc presidenta de l’Esplai de la Gent Gran-La Caixa, Vidal és mestra jubilada des del 2016. Afiliada al PSUC, va treballar de professora d’ESO i d’FP.
Carmelo Vico
PP
Vico va ser el número 2 de Ciutadans fa quatre anys i va rellevar Manuel Vázquez. A mig mandat, va ser edil no adscrit. Ara encapçala el PP, que va perdre representació fa vuit anys.

LES CLAUS

L’alcalde, denunciat.
Balliu explica que els ocupes que havien entrat a casa seva l’han denunciat. Té judici el 18 de juliol.
Vendes i edificis.
L’Ajuntament ha venut una parcel·la del camp de golf i ha pogut obtenir finançament per construir la nova biblioteca.
Sense pàrquing.
L’oposició veïnal, que va recollir firmes sota el nom de Plataforma Caldenca, va contribuir a frenar l’any passat el pàrquing de camions al terreny de l’antiga Repsol que projectava l’equip de govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona