Política

GUTMARO GÓMEZ I DIEGO MARTÍNEZ

HISTORIADORS, PROFESSORS UNIVERSITARIS, AUTORS DE ‘ESCLAVOS DEL TERCER REICH’

“L’alumnat desconeix la implicació d’Espanya en la II Guerra Mundial”

“Cal entendre els camps nazis com una xarxa, tenen molt més en comú del que s’havia pensat”

“La Transició valida el model de reconciliació del franquisme”

A ‘Esclavos del Tercer Reich’ feu una aproximació a la deportació de republicans espanyols a Mauthausen i hi remarqueu la importància d’estudiar el concentracionisme nazi com a xarxa.
Diego Martínez: El que hem fet ha estat inserir el cas espanyol dins la historiografia europea, introduir a Espanya l’avantguarda de la historiografia dels camps de concentració.
Gutmaro Gómez: És un tema que ha canviat molt en les últimes dècades per la desclassificació de papers, sobretot per la noció de sistema dels alemanys, que han deixat de pensar els camps com a coses aïllades, sinó en xarxa.
D.M.: És un nou enfocament. No es poden entendre els camps només prestant-hi atenció individualment, cal començar a entendre la xarxa completa, com un univers, amb particularitats, però els camps tenen molt més en comú del que s’havia pensat fins fa vint anys.
S’han fet memòries, conferències, llibres, pel·lícules, però encara hi ha molt desconeixement d’aquell episodi. Per què?
G.G.: Durant el franquisme s’oculta, encara que ho coneixien. Les llistes dels morts arriben a Espanya el 1952 i les tapen, però no les destrueixen, cosa que és interessant. Però després de la mort de Franco es coneixia i no s’ha fet públic ni estudiat d’una manera sistemàtica i científica i ha calgut esperar fins a 2019 per validar-ho. Això ens diu molt d’on som. Si no es coneix, no es pot esperar que la societat faci la feina que no fa l’Estat o la universitat. Aquestes són les causes fonamentals. No crec que hi hagi una ocultació deliberada, però és un intent de no molestar, de no reobrir ferides i tornar a un passat incòmode políticament.
Justament estudiar el passat contribueix a tancar ferides.
D.M.: La qüestió és per què es pensa que parlar d’aquest passat reobre ferides. Això ens ha de dur a reflexionar sobre com s’ha tractat el passat. Si parlar d’aquest passat, que sembla que és incòmode, reobre ferides, és que potser aquesta ferida no s’ha tancat mai o s’ha tancat en fals, perquè el que es pretenia fer amb la Transició i la llei d’amnistia, o el que es fa tàcitament, és validar el model de reconciliació o de reconstrucció social del franquisme, basat en una interpretació del passat espanyol pròpia d’una dictadura de tall autoritari i pròxima al feixisme.
Com a professors, quin grau de coneixement tenen d’aquestes qüestions els alumnes que us arriben?
G.G.: Com a coneixement, poc. Falta estructurar-lo. Els llibres de text no mencionen la participació espanyola en la II Guerra Mundial, els camps, la violència política... Inclús en nivells preuniversitaris. Un estudiant d’història ha de tenir interès a buscar-se coneixement i normalment arriba amb una visió preconcebuda, però també és la nostra feina canviar-la. En general hi ha bastanta deformació.
D.M.: La major part de l’alumnat desconeix gran part d’aquesta història. Però et diré més: potser l’estudiant d’història menys, però el de relacions internacionals desconeix gran part de la història del seu país, el mateix episodi de la Guerra Civil i, per descomptat, la implicació d’Espanya en la II Guerra Mundial. Això ho tinc comprovat en diferents generacions i cursos finals de graus. Inclús part del professorat té un greu dèficit de coneixement al voltant d’aquests episodis. Els alumnes tendeixen a reproduir els tòpics tradicionals.
Com ara quins?
D.M.: Que si l’equidistància, o que no es pot parlar d’això perquè reobre ferides...
G.G.: O que tots van ser iguals, que Espanya no va entrar a la II Guerra Mundial gràcies a Franco... No necessàriament és gent conservadora la que deixa anar això. Si modestament podem contribuir des del món acadèmic a revertir-ho i que entri en els continguts curriculars, ens podrem donar per satisfets...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona