Tret de sortida oficial per al 7 de juny

L'Estat convoca les eleccions europees en un moment en què els partits catalans ja han decidit candidat i coalicions

El decret amb què l'Estat va oficialitzar la convocatòria de les eleccions europees pel 7 de juny va ser tan sols el tret de sortida formal per uns comicis que sobretot CiU i ERC afronten en clau nacional tant pel que fa al discurs com als candidats, Ramon Tremosa i Oriol Junqueras. El PSC, en canvi, aposta per la continuïtat: Maria Badia torna a acompanyar Raimon Obiols, tot i que per primera vegada ella ocuparà el cap de cartell. Es preveu que Badia, que repetirà per segona legislatura com a eurodiputada, se situï entre els cinc primers llocs de la llista estatal del PSOE, ja que a l'Estat només hi ha una circumscripció electoral. Igualment, ICV ha optat per mantenir Raül Romeva, que ja acumula cinc anys d'experiència a l'eurocambra. Tot i això, aquesta serà l'última convocatòria electoral europea a què es presentarà Romeva per voluntat pròpia.

El PP, l'única incògnita

El PP encara prepara la seva llista, també estatal, que inclourà un candidat català. El 2004, el català Aleix Vidal-Quadras va participar en la campanya catalana dels populars, tot i que l'encara vicepresident del Parlament Europeu està afiliat a Madrid. Actualment, el PP disposa d'un altre eurodiputat català: Salvador Sanz va entrar a la cambra després de la marxa cap a les Corts espanyoles d'alguns europarlamentaris. Els populars es disputaran una bossa d'electors a Catalunya amb Ciutadans.

Ciutadans s'estrena

Per primera vegada, la formació que lidera Albert Rivera concorrerà als comicis europeus, amb José Manuel Villegas, ara secretari de relacions institucionals del partit. Amb tota probabilitat encapçalarà una llista de partits regionals amb Unión del Pueblo Salmantino o el Partido Socialdemócrata, després que la UPyD de Rosa Díez els tanqués la porta d'entrada a una hipotètica coalició, amb la previsió d'obtenir 150.000 vots a Catalunya.

Precisament la circumscripció única complica als partits catalans la confecció de les llistes, perquè pràcticament els obliga a aliar-se amb altres formacions si volen assegurar-se la representació al Parlament Europeu. A hores d'ara, però, CiU, ERC i ICV ja han trobat companys de viatge, amb diferències respecte a les llistes de fa cinc anys. Tot i això, la federació PSM-Entesa Nacionalista manifestava ahir discrepàncies sobre una aliança amb ERC, que al mateix temps signava un acord amb l'escissió del PSM Entesa per Mallorca. La marxa del PSM seria la segona baixa que hi hauria a Galeuscat. La decisió dels gallecs de concórrer amb els republicans a les eleccions l'ha deixada sense un dels seus principals pilars.

«Delimitar» Galeuscat

No obstant això, CiU manté el primer lloc de la llista per a Tremosa i l'aliança electoral amb el PNB. Una solució que satisfà la federació i, sobretot, Unió, reticent a reeditar-la amb els gallecs. Ara el candidat socialcristià, Salvador Sedó, ocuparà el tercer lloc de la candidatura. Ahir mateix, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va valorar com a «coherent» el viratge cap a l'esquerra del BNG, que no afectarà en principi la supervivència de Galeuscat com a plataforma d'acció a les Corts espanyoles. Duran, però, va subratllar que ara cal «delimitar exactament el sentit de Galeuscat per no aixecar expectatives que després no es veuen acomplides», amb referència a les votacions a les Corts espanyoles en què els socis han fet prevaldre els seus interessos per davant de la unitat de vot. UM i el BNV completen la candidatura dels nacionalistes catalans i bascos. CiU aspira a millorar els mals resultats que va obtenir fa cinc anys –amb Ignasi Guardans com a candidat–, els pitjors des de l'entrada de l'Estat espanyol a la Unió Europea. De fet, els populars van guanyar la federació nacionalista en vots i es van situar com la segona força a Catalunya per 8.000 vots de diferència.

D'altra banda, Iniciativa es presenta als comicis amb IU, amb qui en l'anterior contesa electoral ja va aconseguir dos eurodiputats. En aquella ocasió, la coalició va quedar cinquena al Principat amb més de 151.000 vots.


ELS CAPS DE CARTELL

MARIA BADIA
CANDIDATA DEL PSOE
Nascuda el 1947 a Sant Quirze del Vallès. Membre de Convergència Socialista de Catalunya (1975). És secretària de política internacional del PSC des del 2000. Mà dreta de Raimon Obiols durant 25 anys, es presenta per segon cop a les europees.
RAMON TREMOSA
CANDIDAT DE CIU
Va néixer a Barcelona el 1965. Professor de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. Autor de diferents llibres de política econòmica catalana. Es presenta com a independent, tot i que va militar a CDC en el passat.
ORIOL JUNQUERAS
cANDIDAT D'ERC
Historiador. Va néixer el 1969 a Barcelona. Encara que va sortir elegit regidor d'ERC a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts en les eleccions municipals, encapçala la llista com a independent. Autor de diversos llibres d'història.
RAÜL ROMEVA
CANDIDAT D'ICV
Nascut a Madrid el 1971. Doctor en relacions internacionals i llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha exercit de professor de relacions internacionals. Es presenta per segona vegada.
JOSÉ M. VILLEGAS
CANDIDAT DE CiutadanS
Va néixer el 1968 a Barcelona. Coordinador de Ciutadans a Sant Cugat. Cofundador del partit i membre de l'executiva des del primer congrés. Ha estat director de les campanyes de la formació de les eleccions municipals i al Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona