Política

La ultradreta s’imposa a les constituents de Xile

Amb un 35,5% dels vots, el partit de José Antonio Kast obté prou consellers per tenir poder de veto a l’òrgan constitucional

L’ultradretà Partido Republicano, liderat per José Antonio Kast, ha arrasat en les eleccions constituents de Xile celebrades diumenge. Amb el 99% dels vots escrutats, s’ha imposat amb un 35,5% dels sufragis, que li atorguen com a mínim els 20 consellers que li calen per tenir poder de veto a l’òrgan constitucional, informa l’agència Efe. Kast, partidari de mantenir l’actual constitució, defensa aferrissadament el model de neoliberalisme econòmic que va prevaldre a Xile durant la dictadura militar que va instaurar Augusto Pinochet després del cop d’estat del 1973.

En segon lloc de les constituents, i amb un 28,5% dels vots, ha quedat la llista conjunta Unidad Para Chile, que agrupa el gruix dels partits oficialistes, amb el Frente Amplio, del president Gabriel Boric, el Partit Comunista i el Partit Socialista. En tercera posició ha quedat la dreta tradicional, que s’aplega a la coalició Chile Seguro, dins de la qual hi ha la UDI, Renovación Nacional i Evópoli, amb un 21% dels vots. Todo por Chile ha obtingut el 9% dels vots i el populista Partido de la Gente ha obtingut el 5,5% dels suports.

D’aquesta manera, el bloc dretà supera les expectatives i suma més de 30 escons, que, si es confirma una aliança de cara a elaborar la nova Carta Magna, representen majoria absoluta i li estalvien qualsevol pacte amb l’esquerra per tirar endavant el seu projecte constitucional, que pretén mantenir l’statu quo actual.

“Avui podem respirar alleujats; que mai més el sectarisme s’apoderi de la nostra pàtria”, ha declarat Kast, que considera que el govern ha de “garantir l’ordre, la pau i la prosperitat”. Amb la seva aposta per combatre la violència, una de les principals preocupacions dels xilens, Kast surt també reforçat de cara a les presidencials del 2025.

Per la seva banda, el president xilè, Gabriel Boric, ha demanat a a l’ultradretà Partit Republicà “actuar amb saviesa i temperància” i ha instat la formació ultra a “no cometre els mateixos errors” del primer procés constitucional, dominat per l’esquerra i que va fracassar el setembre passat després del rebuig en plebiscit de la proposta de Carta Magna. “Aquest procés no pot ser de vendettes, sinó de posar al davant Xile i la seva gent abans que els interessos partidistes o personals”, ha assenyalat Boric.

Ara, els 50 consellers —25 homes i 25 dones— elegits diumenge prendran possessió el 7 de juny i tindran cinc mesos per elaborar una proposta de Constitució, que es votarà el 17 de desembre, i que hauran de redactar a partir d’un esborrany creat per 24 experts designats pel parlament xilè. També hauran de complir principis bàsics acordats pels partits com ara la declaració de Xile com a “estat social i democràtic de dret”, la “indivisibilitat de la nació” i el sistema bicameral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona