Política

estats Units

Trump, condemnat per abús sexual i difamació, però no per violació

L’expresident haurà de pagar uns 5 milions de dòlars a E. Jean Carroll, per una presumpta violació el 1996

És la primera vegada que el polític és considerat legalment responsable d’una agressió sexual, però no serà fitxat com a delinqüent sexual perquè el cas s’ha jutjat per la via civil

L’expresident dels Estats Units d’Amèrica (EUA) Donald Trump ha estat declarat culpable d’abusar sexualment i difamar, però no violar, la columnista E. Jean Carrol a mitjan anys noranta, a la qual haurà de pagar una indemnització de cinc milions de dòlars.

El jurat designat per un tribunal de Nova York ha arribat al veredicte en temps rècord, unes dues hores després de retirar-se a deliberar aquest dimarts després de dues setmanes de judici. Els seus nou membres, sis dels quals són homes i tres dones, havien de decidir sobre la credibilitat de l’acusació de Carroll, que afirma que va ser violada per Trump a l’emprovador d’un grans magatzems Bergdorf Goodman de Manhattan el 1996.

Finalment, han considerat que Trump no és culpable de violar Carroll però sí d’abusar-ne sexualment i de difamar-la.

Carroll també acusava Trump de difamació per la seva reacció a les xarxes socials quan ella va decidir fer pública la seva denuncia en un llibre que va publicar el 2016, que el polític va qualificar de “farsa i mentida”. Segons ella, la negació de l’agressió per part de Trump va destrossar la seva reputació, li va costar la feina i la parella. “Sóc aquí per intentar recuperar la meva vida”, ha defensat durant el judici, al qual no ha assistit Trump.

Els judici s’ha celebrat per la via civil i el polític i l’empresari no s’enfrontava a una pena de presó, però sí a una indemnització. El jurat ha determinat que Trump haurà de pagar cinc milions de dòlars (uns 4,6 milions d’euros) a l’escriptora, que demanava una compensació milionària per “danys emocionals”.

El cas es jutja ara perquè l’Estat de Nova York va obrir l’any passat una “finestra legal” que permet a les víctimes de delictes sexuals presentar reclamacions per agressions sexuals de fa dècades que ja estaven prescrites per la via penal com a demandes civils.

És la primera vegada que Trump és considerat legalment responsable d’una agressió sexual. No obstant això, com que el judici no ha estat per la via penal sinó la civil, el magnat no serà registrat com a delinqüent sexual.

Cacera de bruixes

Trump ha reaccionat carregant contra el jurat i afirmant que no coneix Carroll. “No tinc ni idea de qui és aquesta dona. Aquest veredicte és una vergonya, la continuació de la més gran cacera de bruixes de tots els temps”, ha escrit el magnat a la seva xarxa social, Truth Social, en un missatge completament en majúscules minuts després de la notícia.

El seu equip ha avançat que recorrerà el veredicte i “finalment guanyarem”. En un missatge publicat per The New York Times, la campanya de l’expresident ha qüestionat la imparcialitat del sistema judicial a les “jurisdiccions totalment controlades pel Partit Demòcrata”, que considera “compromès per la política extremista d’esquerres”. “Hem permès que denúncies falses i totalment inventades de persones pertorbades interfereixin amb les nostres eleccions, provocant un gran perjudici”, denuncia l’equip de Trump, recuperant els arguments d’interferència electoral.

Cridar o no cridar

Durant el judici, l’advocat de Trump, Joe Tacopina, ha intentat desacreditar la versió de Carroll amb preguntes com per què no va cridar quan es va produir el suposat assalt. “Tenia massa pànic per cridar”, ha defensat l’escriptora, que assenyala que moltes dones no denuncien agressions precisament perquè la policia els hi qüestiona sobre quant han cridat. “La gent sempre pregunta: «Per què no vas cridar?» Això fa que les donen callin”, apunta. “Em va violar, cridés o no crides”, ha insistit Carroll.

Suport de Melania a la campanya del marit

L’ex-primera dama dels EUA Melania Trump ha expressat aquest dimarts el seu suport a la campanya del seu marit, Donald Trump, per a les eleccions presidencials de 2024.

“El meu marit va aconseguir un èxit enorme a la seva primera administració ens pot dur a més grandesa i prosperitat una altra vegada”, diu l’exmodel d’origen eslovè en una entrevista difosa aquest dimarts per Fox News Digital.

En la conversa, Melania Trump no fa cap referència a les causes judicials en curs contra el seu marit i es limita a manifestar que li dona suport de cara al 2024. Melania Trump és la tercera esposa de l’expresident, després d’Ivana Trump i Marla Maples. Es van casar el 2005 i tenen un fill, Barron Trump, el cinquè del magant, nascut al març de 2006, quatre mesos abans que el seu pare conegués l’actriu de cinema pornogràfic Stormy Daniels en un torneig de golf, una relació que ocupa un dels altres casos judicials contra ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona