Política

Nou aval del TC a la llei Celaá rebutjant també el recurs del PP

Els magistrats progressistes, donen el vistiplau a model del 2020 que dictamina com a llengües “pròpies” el català, el basc i el gallec als territoris on són cooficials

També dona el vistiplau a retirar els concerts a les escoles que segreguen per sexe

Nou aval del Tribunal Constitucional (TC) a la llei educativa de l’exministra Isabel Celaá aprovada el 2020 desestimant ara el recurs d’inconstitucionalitat que havia presentat el PP com ja va fer amb el que va presentar Vox el 18 d’abril passat. I alguns dels arguments es repeteixen per avalar que la reforma aprovada tingui en compte que el català, el basc i el gallec als territoris on són cooficials siguin considerades com a llengües “pròpies”, fet que posaven en qüestió els populars perquè al seu parer entrava en contraposició a l’assignatura de llengua castellana i literatura.

Segons els magistrats, i com recull l’ACN, aquesta qüestió només és terminològica i no té cap efecte sobre el règim lingüístic de l’educació, perquè la llei utilitza els termes “cooficial” i “pròpia” de manera indiferent, i ho fa per referir-se a una situació “exclusiva” d’algunes comunitats autònomes, a diferència del castellà, que és la llengua “compartida per totes”.

La sentència s’ha aprovat amb els vots dels magistrats progressistes a excepció de l’exministre Juan Carlos Campo, que s’ha abstingut perquè va formar part del govern que va redactar i aprovar la llei, mentre que els cinc magistrats conservadors –Ricardo Enríquez Sancho, Enrique Arnaldo Alcubilla, Concepción Espejel Jorquera i César Tolosa Tribiño– han anunciat que presentaran vots particulars contra la sentència com també van fer en la de Vox.

La sentència també dona el vistiplau a la prohibició de concertar les escoles que diferencien per sexes com farà el govern de la Generalitat. El test recorda que el legislador no té per què promoure l’educació diferenciada si considera que existeix un model pedagògic que s’adequa millor als valors de la Constitució.

Una altra qüestió que també avala són l’ensenyament de la religió, l’escolarització d’alumnes amb necessitats especials, i rebutja la part del recurs del PP respecte a la cooperació local en l’obtenció dels solars per a la construcció de nous centres docents públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona