Política

POLÍTICA

L’Audiencia Nacional aixeca el secret de sumari pel Tsunami Democràtic

El jutge de l’Audiencia Nacional (AN) Manuel Garcia Castellón ha aixecat el secret de sumari que hi havia sobre la investigació de Tsunami Democràtic, que es va obrir el 2019 arran de les protestes contra la sentència del procés. Segons diverses filtracions judicials, l’AN hauria rebut ja tots els informes de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil i estaria en disposició d’informar els investigats de què els acusen per les mobilitzacions posteriors a la sentència del Suprem.

La plataforma de protesta que convocava a mobilitzacions com la de l’aeroport del Prat i l’autopista AP-7 es va mantenir sempre en l’anonimat. El jutge instructor va trobar indicis de terrorisme en el fet de paralitzar l’accés circulatori a infraestructures, argument que va aprofitar per decretar-ne el secret de sumari, i així ha estat durant prop de quatre anys. L’aixecament del secret permetrà, en els pròxims dies, saber si la fiscalia manté l’acusació de terrorisme o rebaixa la petició a desordres públics, per exemple, fet que traslladaria automàticament la causa a l’Audiència de Barcelona. L’opció que s’arxivi el cas tampoc no es descarta. “Ara per ara no hi ha cap decisió adoptada”, asseguraven fonts de la fiscalia a l’ACN. La fiscalia sosté que trigarà a analitzar els informes policials i no descarta demanar noves diligències que dilatarien el criteri sobre l’existència o no de delictes. En total, segons fonts de la fiscalia, l’anàlisi i les diligències poden demorar la decisió unes quantes setmanes, previsiblement fins després de les eleccions.

Una filtració periodística de fa mesos implicava la secretària general d’ERC, Marta Rovira, entre els impulsors de la plataforma, juntament amb una vintena més de persones, com els empresaris Oriol Soler, Xavier Vendrell i David Madí, detinguts arran de l’operació Vólkhov. El jutge Joaquín Aguirre va enviar a l’Audiencia Nacional la causa separada de Vólkhov, perquè considerava que encaixava millor en la investigació dels creadors de Tsunami Democràtic.

Tot i que els advocats d’aquests presumptament investigats –només han transcendit filtracions policials– han demanat repetidament de poder accedir al sumari del cas, el jutge Garcia Castellón els ho ha negat repetidament.

Tsunami va convocar diverses accions de protesta el 2019 per les condemnes als independentistes catalans per l’organització de l’1-O, com manifestacions davant dels ajuntaments i coincidint amb un Barça-Madrid al Camp Nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA