Política

CAMINO FERNÁNDEZ

CANDIDATA DE CIUTADANS A L'AJUNTAMENT DE GIRONA

“Parlar d’inseguretat no és fer populisme; és parlar d’un problema que hi ha”

Diu que cal ampliar la policia municipal i dotar-la de més eines com ara un equip de drons i instal·lar càmeres de vigilància als barris

Vol recuperar el nom de “plaça Constitució” a la plaça U d’Octubre i el respecte a totes les institucions

Em fixo com a objectiu revalidar el resultat de fa quatre anys, amb dos regidors al consistori La problemàtica de l’habitatge és molt àmplia i les competències dels ajuntaments són poques

Camino Fernández (Santurtzi, 1975), auxiliar d’infermeria, s’ha fet càrrec del lideratge de Ciutadans a Girona en un moment molt crític del partit i a dos mesos de les eleccions municipals. Milita a Ciutadans des del 2013 i va ser escollida diputada al Parlament el 2017. En aquesta entrevista –ha respost les preguntes en castellà–, explica el seu gran hàndicap: donar-se a conèixer.

Qui és Camino Fernández i quin és el seu vincle amb Girona?
Soc nascuda al País Basc, però he viscut molts anys a Lleó. Vaig venir a Girona quan tenia 27 anys. Després de diferents feines, vaig entrar a treballar a l’hospital Santa Caterina com a auxiliar d’infermeria. Tinc problemes d’esquena i m’he sotmès a dues operacions. En un moment determinat, vaig haver de demanar una incapacitat permanent total. El que m’enduc de la feina al Santa Caterina són molts companys i una gran experiència amb el pacient, que és el que es desconeix.
Per què va decidir militar a Ciutadans?
Decideixo afiliar-m’hi just quan el partit neix a Catalunya. No és fins al 2013-2014 que m’hi implico més i començo a treballar per les municipals i les autonòmiques. El partit em proposa anar de número 4 en la llista per a les eleccions catalanes del 2017 i accepto. Em va coincidir amb la maternitat, ja que la meva filla va néixer al mes d’agost, i va ser dura la conciliació, amb un nadó, i tot l’aprenentatge al Parlament. La política autonòmica és molt diferent de la municipal.
Aquest últim tram de mandat, ha estat assessora al consistori gironí. Què destacaria de la política municipal?
És molt més propera i molt més complexa. Traslladar a l’Ajuntament els problemes d’urbanisme, de mobilitat, d’ocupacions, de neteja viària, de seguretat... És molt diferent de com es trasllada en un Parlament, que legisla. També has de saber traslladar als veïns que els vols ajudar, donar-te a conèixer.
Ha tingut poc temps per fer-ho. Quina feina ha fet? Ha trepitjat els barris?
Sí, ja ens hem reunit amb diverses associacions. Faig vida a Girona, és on va a l’escola la meva filla. En política local, és molt important el boca-orella. Els gironins han de saber que soc accessible, que els escoltaré i els puc comprendre.
Quines són les expectatives del partit el 28-M a Girona?
Vull entrar com a regidora i revalidar el resultat de fa quatre anys, amb dos edils. És el que m’agradaria. Som conscients que la situació ha canviat, però jo personalment estic treballant per poder tenir representació al consistori i poder dur a terme la vocació de servei que he tingut. Aconseguir mantenir la feina que hem fet fins ara.
Hi ha hagut turbulències internes a Ciutadans a Girona, ciutat que és un feu independentista, amb una guerra oberta entre Daniel Pamplona –alcaldable el 2019 i expulsat del partit el 2021, i que ara dona suport al PSC de Sílvia Paneque– i Míriam Pujola, que ha renunciat a ser cap de llista per motius de salut. Tot plegat els podria passar factura?
Evidentment ens ha perjudicat. No hem deixat mai de ser Ciutadans i hem lluitat per recuperar el nostre partit. Vam lluitar molt per mantenir el grup municipal quan Míriam Pujola va passar a ser regidora no adscrita. I el vam recuperar. Voldria que la gent confiés en mi en una ciutat que, com has dit, és independentista. No lluito només pels valors de Ciutadans; és cert que per a nosaltres la Constitució és molt important, així com la unitat d’Espanya. Però en l’àmbit municipal el que importa és treballar per a les persones. No ens voten perquè parlem tot el dia d’independència, sinó perquè els solucionem els problemes. I és el que jo vull fer com a regidora.
Ser la candidata va ser una decisió voluntària?
M’ho van demanar i evidentment vaig acceptar. Sabia que el que afrontava seria difícil. Sé que és la primera vegada, però no em fa por aprendre. Sobretot el que vull és continuar treballant.
Pensa que pot perdre suport tenint en compte que, dels partits espanyols que concorren el 28-M a Girona, Ciutadans aposta per una cara nova mentre que el PP confia en Jaume Veray, que ja va ser regidor del 1996 al 1999, per recuperar la presència perduda al consistori. Es disputen el mateix perfil de votant.
Jo voldria que la gent continués confiant en Ciutadans, un suport i una confiança que ens van donar fa quatre anys i fa vuit anys. I, en aquest cas, en mi. Espero aconseguir-ho.
Quin model de Girona vol Ciutadans?
Primer de tot, cal rellançar l’economia. Després de la covid, molts negocis han hagut de tancar. Necessitem un model econòmic en què les empreses puguin fer convenis amb la UdG per retenir el talent. Volem que canviï la mobilitat. És una ciutat petita; es pot anar caminant a tot arreu. En molts barris, però, les voreres estan malmeses. També delimitar la zona de baixes emissions i més freqüència d’autobusos. Volem una ciutat que sigui amable amb el visitant. I reactivar els barris. N’hi ha que estan abandonats, on hi ha persones que lluiten molt. Cal dignificar-los. El turisme de la ciutat cal portar-lo també a aquests barris; hi ha uns murals preciosos a Germans Sàbat, a Can Gibert, a Santa Eugènia. Es podria fer una guia per mostrar tota aquesta riquesa que hi ha a Girona més enllà del Barri Vell. També una ciutat on les famílies puguin viure, amb més places de llars d’infants i més polítiques d’ocupació per als majors de 50 anys, que són els grans abandonats del món laboral. Necessitem que l’Ajuntament s’impliqui en aquests programes.
Heu posat èmfasi, en aquest inici de campanya, en la seguretat.
Sí, els comerciants es queixen dels robatoris, hi ha la qüestió de les ocupacions, també agressions, problemes de tràfic de drogues en molts barris... En algunes zones, com la plaça del Barco, que abans era punt de trobada i de reunió, i la zona que limita amb Salt, hi ha molts problemes de seguretat. Sabem que existeix, la gent se’n queixa; això no és fer populisme. Necessitem ampliar la policia i dotar-la d’eines. Vam proposar que tinguessin un equip de drons. Hem sol·licitat càmeres de vigilància per als barris, sobretot a Germans Sàbat. Els veïns ens ho han demanat.
Diu que no és fer populisme?
No. És un problema que tenim. I en el cas de les ocupacions, hi ha edificis que estan completament ocupats. A Can Gibert n’hi ha diversos. Hi ha problemes d’ocupació a Germans Sàbat i a Santa Eugènia. Si són pisos de bancs, l’Ajuntament hauria de fer una col·laboració, un conveni publicoprivat, i posar-los a disposició del parc públic. Molts no tenen les condicions d’habitabilitat. Sabem que hi ha dues problemàtiques. D’una banda, l’ocupació delinqüencial i, de l’altra, la de famílies vulnerables. Aquestes famílies són les que requereixen pisos socials i un habitatge digne. La problemàtica de l’habitatge és molt àmplia i les competències dels ajuntaments són poques. Però són aquelles en què hauríem de treballar més.
Quina nota posaria a la feina feta per Ciutadans en l’últim mandat? Van pactar el nou contracte de la neteja amb Junts i ERC.
Va ser per responsabilitat. Quan se’ns ha demanat, hem arribat a un consens, sempre que beneficiés els veïns. El que no hem volgut fer és electoralisme dins l’Ajuntament. I hem treballat pensant en el que ens demanen els veïns. Cal agrair la feina que ha fet Pujola en aquesta legislatura tan difícil i complicada.
En aquest escenari postprocés en un feu independentista com Girona, quin és l’objectiu de Ciutadans?
Volem que es respectin totes les institucions. Quan en els debats es parla de pactes, alguns partits diuen que només pactaran entre independentistes. Volem que es treballi per a tots els veïns i pactarem amb els que acatin les nostres línies, que són el respecte a totes les institucions, a la Constitució i treballar per a tothom, pensin com pensin. Així, impulsaré que la plaça U d’Octubre recuperi el nom de “plaça Constitució”. Quan parlo de respecte a totes les institucions, em refereixo, per exemple, a recuperar la presència de l’alcaldia en determinats actes de la Policía Nacional o que es faciliti l’Auditori de Girona per als actes de la Fundació Princesa de Girona; és a dir, que l’Ajuntament no es desmarqui de les coses que passin a la ciutat. S’ha de comptar amb tothom. Potser hi ha més independentistes, però també existeixen els constitucionalistes a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona