Política

Conflicte Bèl·lic a l’est d’Europa

Ampliat dos mesos més l’acord d’exportació de gra

Turquia anuncia la pròrroga el dia abans que expiri l’actual termini

Rússia confirma la prolongació però insisteix en la demanda de desbloquejar les seves exportacions agrícoles

L’acord per permetre l’exportació segura de cereals des d’Ucraïna per via marítima a través de la Mar Negra ha estat ampliat dos mesos més.

“Amb els esforços del nostre país, el suport dels nostres amics russos i les contribucions dels nostres amics ucraïnesos s’ha decidit prorrogar l’acord del corredor de cereals a la Mar Negra dos mesos més”, ha anunciat aquest dimecres el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.

El polític turc ha assegurat que de la seva part treballaran per “garantir que es compleixen totes les condicions de l’acord” durant aquest període i perquè el pacte es torni a renovar en acabat.

Moscou ha confirmat avui la pròrroga del pacte però ha insistit en les seves demanda de resoldre les dificultats que afecten les seves exportacions de cereals i fertilitzants. “Confirmem la declaració del president de Turquia, que ofereix l’oportunitat no de paraula, sinó amb fets, d’ajudar a garantir la seguretat alimentària, en primer lloc als països més necessitats”, ha dit la portaveu russa d’Exteriors, Maria Zakhàrova.

Rússia va signar el passat 18 de març una ampliació de l’acord per només 60 dies, amb l’argument que no es complien els compromisos, com a conseqüència de les sancions occidentals per l’agressió a Ucraïna. En concret, el Kremlin demana el lliure accés als ports i el desbloqueig dels comptes i actius a l’estranger de les companyies russes vinculades amb la producció i el transport d’aliments i fertilitzants, entre altres aspectes. “Les distorsions en la seva aplicació [de l’acord] han de ser corregides com més aviat millor”, ha assenyalat Zakhàrova en al·lusió al memoràndum que hauria de facilitar el camí a les exportacions russes des dels ports de la Mar Negra.

El govern ucraïnès ha saludat el “desbloqueig” de l’acord d’exportació però i ha donat les gràcies a Turquia i les Nacions Unides perquè amb els seus esforços “el món continuarà rebent productes ucraïnesos”.

No obstant això, el vice-primer ministre i titular d’Infraestructures ucraïnès, Alexander Kubrakov, ha advertit que perquè la iniciativa sigui efectiva cal que Rússia deixi de “sabotejar” els processos d’inspecció i registre dels vaixells”. “Esperem que els nostres socis facin tot el possible perquè l’acord del gra funcioni en la seva totalitat, en ares de la seguretat alimentària al món, i que Rússia finalment deixi d’utilitzar els aliments com a arma de xantatge”, ha reblat.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha celebrat el compromís assolit in extremis entre Ucraïna i Rússia per mantenir dos mesos més el corredor de la Mar Negra. Segons ell, l’acord “demostra que fins i tot en les hores més fosques sempre hi ha un far d’esperança i una oportunitat per trobar solucions que beneficiïn tothom”.

Guterres ha destacat que l’acord ha permès fins avui exportar més de 30 milions de tones de productes agrícoles i alguns subministraments alimentaris vitals estan arribant a algunes de les poblacions i llocs més vulnerables del món. El diplomàtic ha posat d’exemple un vaixell amb 30.000 tones d’aliments que ha sortit avui cap al Sudan noliejat pel Programa Mundial d’Aliments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona