Política

Lluc Salellas

Alcaldable de Guanyem Girona

“Hem de deixar enrere aquella Girona pretèrita que sempre es mira el melic”

“No hi ha hagut una coalició de dos projectes que es complementessin per canviar el model de ciutat”

“Resoldre el problema de l’habitatge és el nostre primer objectiu polític; cal posar un límit als pisos turístics i promoure la iniciativa pública”

Hi ha un aliat amb qui ens sembla que seria fàcil arribar a un acord, si ho vol, que és ERC

Guanyem aspira a millorar el segon lloc obtingut fa quatre anys en les municipals amb l’objectiu de convertir-se en la primera força del consistori i buscar aliances per governar la ciutat. Lluc Salellas entoma per segon cop el repte d’aconseguir l’alcaldia de la ciutat com a candidat de Guanyem Girona.

Segons Marta Madrenas, el mandat acaba amb una Girona més neta, més segura i més dinàmica econòmicament. Ho veu així?
Per nosaltres el govern de Marta Madrenas és un dels pitjors que hi ha hagut els últims anys. La ciutat està més deixada i més oblidada. I com més surts del centre, més ho veus. Tampoc podem dir que sigui una ciutat més segura, perquè la seguretat inclou molts aspectes. Madrenas, amb les seves dades, es refereix a uns delictes concrets. Però hi ha elements que també defineixen la seguretat i que estan lluny d’una situació d’èxit, com ara la falta d’habitatge i d’accés a la llum o un urbanisme que no està pensat perquè els nens i la gent gran puguin passejar tranquil·lament. A més, una de quatre persones de la ciutat viu sota el llindar de la pobresa. A Girona la desigualtat és creixent, hi ha una situació de pobresa de moltes famílies i, econòmicament, no s’ha fet una aposta per la diversificació. Hi ha sectors molt importants, com els de la salut, la recerca, la indústria i l’agricultura, que el consistori hauria pogut ajudar a dinamitzar molt més i que ens haurien garantit una ocupació de més qualitat en el conjunt de la ciutat.
En quins altres aspectes creu que pot millorar la ciutat?
Cal un canvi en tres àmbits indispensables. Un és l’habitatge. Una bona part dels gironins no tenen garantit en un futur proper poder-se quedar a viure a la ciutat. Intentar resoldre aquest problema és el nostre primer objectiu polític. El segon és la transformació urbanística, que ha de servir per fer una ciutat més habitable. Cal pacificar carrers en tots els barris i que els espais pacificats ajudin a dinamitzar el comerç i a millorar la mobilitat dels vianants. Aquesta transformació ha d’anar acompanyada d’una aposta per les energies renovables. Cal posar plaques solars en edificis municipals. Alguns ja en tenen per iniciativa de Guanyem, però si no s’ha fet en general és perquè Madrenas i Junts no ho han volgut. El tercer àmbit és la desigualtat entre persones i barris pel que fa a l’habitatge i l’ocupació, però també a la cultura i l’educació. La ciutat ha de treballar per la cultura els 365 dies de l’any i en tots els barris. Això significa aprofitar els centres cívics actuals i pensar nous equipaments per a tots els barris. I promoure que les escoles, més enllà de dos quarts de cinc de la tarda, puguin tenir activitats extraescolars gratuïtes.
Respecte de la falta d’habitatge, què es pot fer des de l’àmbit municipal?
Ara mateix Girona té 800 pisos turístics que s’han perdut del parc d’habitatge residencial. Com a ciutat no hauríem de superar el 3% d’habitatge d’ús turístic, però som els únics que defensem això. La resta de formacions plantegen que Girona pugui arribar fins a un 15% d’habitatges d’ús turístic. No es pot abordar aquest problema sense posar un límit als pisos turístics, però en aquest plantejament estem sols. Cal potenciar al màxim la iniciativa pública adquirint pisos per posar-los a lloguer social o adquirir solars, com ja s’ha fet a proposta de Guanyem, per fer pisos de protecció oficial. Hem de continuar en aquesta línia i intentar que el parc d’habitatges sigui al màxim de protegit i amb un lloguer al màxim d’assequible. Però la realitat és que en els pressupostos de 2022 i 2023 ni Junts ni ERC han posat ni un euro per comprar habitatge per a ús social.
Com valoren l’acord entre Junts i ERC?
No s’han notat canvis. La conclusió és que no hi ha hagut una coalició de dos projectes que es complementessin i ajudessin a canviar el model de ciutat. Ha estat el model de Junts, i la incidència d’ERC ha estat més aviat menor. Per això plantegem que en el proper mandat cal un nou lideratge, noves aliances i que Guanyem hi tingui un paper preponderant per poder fer aquest canvi i per dedicar-se al 100% a Girona.
Amb això es refereix a la duplicitat de càrrecs de membres del consistori?
Una de les debilitats d’aquest govern és que la majoria dels seus membres tenien moltes altres coses a fer en el seu dia a dia, començant per l’alcaldessa, que encara és diputada. Molts no han posat com a única prioritat la ciutat de Girona en el seu dia a dia. Aquest govern no ha tingut la dedicació que necessita una ciutat de 100.000 persones.
I com ha d’exercir Girona la seva capitalitat?
Cal cooperació amb l’àrea urbana. Aquest mandat va començar molt malament, amb una batalla ridícula al voltant de si el gran hospital del futur havia de tenir més o menys metres dintre de Girona. El més important és garantir un projecte d’excel·lència per no haver d’anar a Barcelona per rebre serveis de salut que ara no tenim aquí. Cal cooperació per aconseguir que la taula d’alcaldes i els espais de coordinació que hi hagi entre els municipis de l’àrea urbana serveixin per desenvolupar projectes que ens permetin accedir a fons europeus de qualitat per transformar la realitat de Girona, però també dels municipis del seu voltant. No podem pensar a fer polítiques d’habitatge, de mobilitat i de cultura sense pensar en clau d’àrea urbana. Hem de deixar enrere aquella Girona pretèrita que sempre es mira el melic.
Veuen bé el projecte de zona de baixes emissions (ZBE)?
De moment arribem a les eleccions sense que el govern hagi definit la seva proposta de forma clara, sis mesos abans de la seva entrada en funcionament. Un govern que governés tindria aquesta proposta enllestida per poder-la desenvolupar tan aviat com sigui possible, i ho faria amb consens. I això no ha passat. Serà un problema per al proper govern, perquè no s’ha fet la feina com tocaria. Sobre la ZBE, som partidaris de restringir a poc a poc la mobilitat privada, perquè no podem demanar als veïns que d’un dia per l’altre canviïn el seu sistema de mobilitat. Hem de pensar com podem fer una ZBE que ajudi a mitigar les emissions de CO2 i que combini amb un canvi gradual de la mobilitat diària dels veïns.
Què plantegen per a la plaça Catalunya?
Tots vam aprovar una moció d’ERC per pacificar-la, però això no ha passat perquè el govern no ho ha volgut. Nosaltres assumim aquest compromís. Volem, a més, que cada barri tingui un eix pacificat on a poc a poc puguem anar fent aquesta transformació perquè la gent pugui viure amb més calma. Això vol dir tancar carrers, ampliar voreres i garantir una circulació amable perquè els vianants es desplacin amb seguretat.
I per a les entrades de la ciutat?
Per al carrer Barcelona hi ha hagut el projecte privat de Clínica Girona, però en l’àmbit públic s’ha fet molt poc. Hi falten equipaments culturals i comunitaris que ajudin a potenciar la programació cultural de la ciutat i perquè els veïns tinguin espais de socialització. Al carrer del Carme s’havia de fer la reforma del pont de l’Areny, i la construcció d’una nova passarel·la de Montilivi a Vista Alegre. Cap dels dos projectes s’ha començat. A més, hem perdut una passarel·la, la de la Font del Rei, que està tancada des de fa gairebé dos anys. Aquesta zona de la ciutat no només no ha millorat, sinó que està pitjor. Nosaltres vam presentar una moció per transformar i pacificar el carrer del Carme i per dinamitzar el seu sector comercial. Tothom hi va estar d’acord, però no s’hi ha fet res.
També genera consens que cal redefinir els usos de la Devesa. Com ho veuen?
És el principal parc urbà de país i el tenim desaprofitat. Hem d’aconseguir que hi hagi vida i descartar-hi els usos intensius. Hi plantegem projectes de cultura de petit format, de pràctica de l’esport organitzada i fàcil, perquè la gent s’hi senti segura i en faci un ús quotidià. Caldrà trobar una altra ubicació per al mercat i que els usos intensius com aquest, que a més requereixen molta inversió en manteniment, deixin la Devesa.
Com viuen la volada de l’esport a la ciutat?
Estem profundament orgullosos que Girona visqui aquest auge de l’esport professional. Som els primers que, quan podem, anem a Fontajau, Palau 2 o Montilivi, però el suport públic hi ha de ser també per a l’esport de base, de barri i femení, especialment pel que fa a les instal·lacions. La ciutat ha de garantir que els clubs més petits puguin continuar fent l’excel·lent feina que ja fan i que ho puguin fer amb la qualitat que es mereixen.
Quines expectatives electorals tenen?
Guanyem està preparat perquè té equip, projecte i presència per entomar aquest repte. Fa quatre anys vam quedar segons, hem liderat l’oposició i ens presentem amb l’objectiu de liderar el govern. Confiem que guanyarem, però és molt difícil que ho fem per una àmplia majoria. Per tant, estem disposats a arribar a acords i a governar amb el màxim consens. Hi ha un aliat amb qui ens sembla que seria fàcil arribar a un acord, si ho vol, que és ERC. Treballarem perquè sigui així, però si no pot ser obrirem la porta a possibles acords amb altres forces polítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona